19 Σεπτέμβριος 2019, 22:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτέμβριος 2019, 22:42

Λευκωσία και TOTAL-ENI στο στόχαστρο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

  • Ακσόι: Έτοιμη η Τουρκία να ενεργοποιήσει όλους τους διαύλους διαλόγου με την Ελλάδα 2
    Ο Χαμί Άκσοϊ (φωτ. αρχείου)

Aπειλές προς TOTAL-ENI και Λευκωσία εξαπέλυσε η Άγκυρα για την παραχώρηση προς έρευνες του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ καθώς, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μέρος του οικοπέδου αυτού ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Άκσοϊ αναφέρει: «Τα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν πως η "ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου" έχει παραχωρήσει το οικόπεδο 7 στην γαλλική ΤOTAL και ιταλική ΕNI εντός της δήθεν κυπριακή ΑΟΖ και αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αυτό δείχνει πως η "ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου" δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητα μας παρά τις προειδοποιήσεις μας. Όπως έχουμε αναφέρει κι άλλες πολλές φορές μέρος του δήθεν οικοπέδου 7 ανήκει στην χώρα μας και το έχουμε καταγράψει και στα πλαίσια του ΟΗΕ».

Ο Άκσοϊ σημειώνει πως «η χώρα μας δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο να γίνουν έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης μας από ξένες χώρες, εταιρείες και πλοία και θα εξακολουθεί να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της και θα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα». Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αφού κατηγορεί τη Λευκωσία για καταπάτηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στα ενεργειακά αποθέματα, καταλήγει τονίζοντας: «προειδοποιούμε για άλλη μια φορά τις εταιρείες τις οποίες βασίζονται στα παράνομα οικόπεδα των Ελληνοκυπρίων, πως δεν θα μπορούν να διεξαχθούν έρευνες σε περιοχές εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».