19 Σεπτέμβριος 2019, 20:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτέμβριος 2019, 20:32

«Green Team», η εθελοντική περιβαλλοντική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης

  • «Green Team», η εθελοντική περιβαλλοντική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης
    (Φωτ.: facebook / GreenTeamUoc)

Η «Green Team» είναι μια εθελοντική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης που αποτελείται από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και δημιουργήθηκε με σκοπό την εκπόνηση προτάσεων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του πανεπιστημίου αλλά και την οργάνωση εκδηλώσεων, μικρών παρεμβάσεων, και την ευαισθητοποίηση των υπόλοιπων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας ώστε όλοι μαζί να δραστηριοποιηθούν και με πράξεις να δείξουν αλλά και να αποδείξουν πως η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους.

Αποτελείται από νέους ανθρώπους οι οποίοι «δεν επιτρέπουν άλλο την ανοχή και δεν έχουν αντοχή για τα παράλογα των ανθρώπων που εγκληματούν κατά του περιβάλλοντος».

Ήδη κατέκτησαν το πρώτο βραβείο στο Climathon Heraklion, όμως αυτό έχει τη λιγότερη σημασία μιας και από τον Οκτώβριο του 2018, οπότε και συστάθηκαν ως ομάδα (στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή, το Climathon Heraklion), απέδειξαν πως το ένα άτομο γίνεται τέσσερα και η ομάδα δημιουργεί την τάση αλλά και το όνειρο.


(Φωτ.: facebook / GreenTeamUoc)

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με τον Μιχάλη Μπουρμπάκη, τον Άθο Παραλίκη, τον Αντώνη Γερόπουλο και τον Χάρη Λίβα. «Συστηθήκαμε μεταξύ μας στην πανεπιστημιακή κοινότητα τον περασμένο Απρίλιο και πλέον ο πυρήνας της ομάδας αριθμεί άλλα τέσσερα άτομα: την Ελπινίκη Xαχλάκη (μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Χημικό Κρήτης), τη Μαρία Mαθιουδάκη (πτυχιούχο Ψυχολογίας Κρήτης), την Κωνσταντίνα Αποστολάκη (φοιτήτρια του τμήματος Μαθηματικών) και τον Αλέξανδρο Παραλίκα (φοιτητή του τμήματος Υλικών).

»Όλοι μαζί κινούμαστε μέσα από μία συνεχή συνεργασία με την u.grow που μας παρέχει βοήθεια σε θέματα που αφορούν το πανεπιστήμιο. Η ομάδα μας συστάθηκε με τη ματιά για όσα είναι ικανά να οδηγήσουν τους φοιτητές ώστε να συμμετέχουν στον εθελοντισμό για το περιβάλλον. Μας οδήγησε δηλαδή η αγάπη μας για την φύση και το περιβάλλον.

»Αντιληφθήκαμε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, και μάλιστα σύντομα. Δεν θέλαμε να μείνουμε θεατές στην καταστροφή που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στον πλανήτη μας, κι έτσι αποφασίσαμε να δώσουμε ώθηση και σε πολλά ακόμα άτομα να δράσουν», μας λένε τα παιδιά.

Και όπως εξηγεί ο Χάρης Λίβας, «Υπάρχει ανάγκη για να αλλάξει η νοοτροπία που λέει πως ο καθένας είναι μόνο για τον εαυτό του. Η ανάγκη είναι πολύ μεγάλη. Βλέπουμε ότι στη χώρα μας έχουμε μείνει πολύ πίσω στο κομμάτι του εθελοντισμού. Υπάρχει δυστυχώς μια γενικότερη άρνηση των νέων ανθρώπων απέναντι στην κοινωνία. Το εκπαιδευτικό σύστημα απέτυχε να ευαισθητοποιήσει τους νέους για τα κοινωνικά θέματα και πολλοί δεν ενδιαφέρονται για αυτά. Υπάρχουν βέβαια και πολλές εξαιρέσεις. Υπάρχει όπως διαπιστώνουμε μέσα από την ομάδα μας την Green Team μεγάλη ανταπόκριση εάν σκεφτεί κανείς το πόσο καινούργια είναι η ομάδας μας. Δεν περιμέναμε τόσοι φοιτητές να έχουν οικολογική συνείδηση. Καταλάβαμε λοιπόν ότι το πρόβλημα που υπήρχε είναι η απουσία μιας ομάδας να τους φέρει κοντά. Τον Ιούλιο, που όλοι σχεδόν οι φοιτητές έχουν φύγει, καταφέραμε και συγκεντρώσαμε 25 άτομα για την πρώτη μας δράση, τον εθελοντικό καθαρισμό του προαύλιου χώρου του πανεπιστημίου. Μαζέψαμε πολλά σκουπίδια που φυσικά δεν θα το φανταζόταν κανείς ότι θα τα βρίσκαμε σε έναν τέτοιο χώρο».

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ. Λαμπαθάκης.