19 Σεπτέμβριος 2019, 16:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτέμβριος 2019, 12:16

Kρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας: Στη Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων

  • Kρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας: Στη Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η Φιλοσοφική Σχολή και το Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) συγχαίρουν την ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου για τη βράβευσή της με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων. Το βραβείο εντάσσεται στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας και απονέμεται στην Φρ. Αμπατζοπούλου για τη συνολική προσφορά του έργου της στον χώρο των γραμμάτων.

Η Επιτροπή Απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας έκρινε ότι με την καινοτόμο και μακροχρόνια συνεισφορά της, ανοίγονται νέα ερευνητικά πεδία στον χώρο των γραμμάτων και γι’ αυτό της απένειμε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων.

Η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Φιλολογία στην Αθήνα και το Παρίσι. Δίδαξε στον Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ περίπου για ένα τέταρτο του αιώνα (1986-2012) και –όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΑΠΘ– ανανέωσε θεματικά και μεθοδολογικά τα διδακτικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Φιλολογικής Επιστήμης, δείχνοντας συνεχή έγνοια και αδιάλειπτη φροντίδα για μαθητές, συναδέλφους και συνοδοιπόρους της.


Η Φρ. Αμπατζοπούλου

Η βραβευθείσα έχει πλούσιο δοκιμιακό, κριτικό, μεταφραστικό και ποιητικό έργο, ενώ κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η συνεισφορά της στη μελέτη και την έρευνα της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας, ιδίως των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Επίσης, έχει συμβάλει στη διάδοση της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στη Ρωσία και την Ουκρανία. Επιπλέον, έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση τόσο λογοτεχνικών όσο και δοκιμιακών έργων. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας στην Ελληνική Γλώσσα (2000) για τη μετάφραση των Εξομολογήσεων του Αγίου Αυγουστίνου από τα λατινικά.