19 Σεπτέμβριος 2019, 13:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτέμβριος 2019, 12:53

15η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας: «Γενοκτονία... Η διάσωση και η διάδοση...»

 • 15η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας: «Γενοκτονία... Η διάσωση και η διάδοση...»
  Εικόνα από την 15η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας στη Χαλκιδική

«Γενοκτονία... Η διάσωση και η διάδοση...». Αυτό ήταν το θέμα της 15ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στις 13, 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2019, στην Παιδική Κατασκήνωση Μεταμόρφωσης του Δήμου Πολυγύρου, στη Χαλκιδική. Περισσότεροι από 230 νέες και νέοι συγκεντρώθηκαν εκεί από όλα τα μέρη της Ελλάδας, κάποιοι να ανταμώσουν για μία ακόμα φορά και κάποιοι άλλοι να συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε αυτή τη μοναδική εμπειρία. Από το μεσημέρι της Παρασκευής οι νέες και οι νέοι κατέφθαναν στο χώρο της κατασκήνωσης, όπου τους υποδέχονταν η οργανωτική επιτροπή και οι εθελοντές.

Με την άφιξη όλων των συνέδρων, ξεκίνησαν οι διεργασίες της συνάντησης η οποία στη λήξη της ανέδειξε εννέα σημαντικά ψηφίσματα.

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε και υπογράφουν για το ΔΣ της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ ο πρόεδρος Γιάννης Παπαδόπουλος και η γενική γραμματέας Περιστέρα Πεΐδου, τονίζονται τα εξής: Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Αντώνης Καγκελίδης εκ μέρους του προέδρου Χρήστου Τοπαλίδη, η α΄ αντιπρόεδρος της ΠΟΕ Αθηνά Σωτηριάδου, και τέλος ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις επερχόμενες εκλογές της ΠΟΕ, προτρέποντας τους νέους να συμμετέχουν. Ειδικότερα, τόνισε τη σπουδαιότητα των νέων ατόμων, με καινούριες ιδέες και τρόπους λειτουργίας για την ανάδειξη του ποντιακού πολιτισμού, και φυσικά τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕ Παύλος Γαλεγαλίδης, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Αλέξανδρος Εφραιμίδης, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Γρηγόρης Κεσαπίδης, και τα μέλη Γιώργος Κυριακού, Λεωνίδας Σαρβανίδης, Μόρφω Σιαμλίδου. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης έδωσε το παρών το Σάββατο με τους συνέδρους. Στο χαιρετισμό του δήλωσε τη χαρά του και τη στήριξή του στον αγώνα.

Πριν από τις ομιλίες τελέστηκε αγιασμός από τον π. Ιωάννη, ενώ η Αναστασία Μαχαιρίδου ξεδίπλωσε το θέμα «Ποντική και ποντιακή διάλεκτος: Η κοινωνικότητά της 100 χρόνια μετά». Κατά την εισήγηση της συζήτησε με τους νέους λύνοντας απορίες και προτρέποντάς τους να χρησιμοποιούν την ποντιακή διάλεκτο, διερευνώντας παράλληλα το πλούσιο έργο από το Αρχείον του Πόντου καθώς και άλλα αρχεία αξιόλογων συγγραφέων.


Από την 15η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας (φωτ.: ΠΟΕ)

Το λόγο πήραν μέλη του ΔΣ της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας, κάνοντας αναφορά στις δράσεις που έγιναν και θα γίνουν. Ακολούθησε συζήτηση για ιδέες νέων δράσεων και τρόπους διάδοσής τους.

Τη δεύτερη θεματική ενότητα άνοιξε ο γραφίστας Δημήτρης Διαμαντόγιαννης, ο οποίος ανήκει στη δημιουργική ομάδα του λογότυπου G, αναφέροντας τον τρόπο εξέλιξης και τελειοποίησης του συμβόλου, καθώς και τη σπουδαιότητα επαγγελματιών σε κάθε είδους ενέργεια. Η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ) έκλεισε τις διεργασίες του Σαββάτου, παρουσιάζοντας ένα κομμάτι από τις πλούσιες δράσεις της μέσω της θεματικής ενότητας «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου 1914-1923».

Επίσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Νεότουρκους.

Την Κυριακή ο Νίκος Μιχαηλίδης, διδάκτωρ Ανθρωπολογίας στο Princeton, συνδέθηκε μέσω skype και μίλησε για την κατάσταση και τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή του Πόντου σήμερα. Παρότρυνε, με πολλές ιδέες, την επαφή με αυτούς τους ανθρώπους, τονίζοντας τα οφέλη αυτής της διασύνδεσης.

Ψηφίσματα 15ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας:

 1. Διακηρύσσουμε την πίστη μας για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των προσπαθειών για τη διεθνή αναγνώριση και ποινικοποίηση της Γενοκτονίας όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, καθώς και της απόφασής μας για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Δηλώνουμε ότι αυτή η χρονιά των 100 ετών από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα είναι η αρχή και όχι το τέλος για την κορύφωση των δράσεων της Νεολαίας. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά.
 2. Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών να εντάξουν στην ατζέντα τους και στις διαπραγματεύσεις το θέμα της Γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Ανατολής.
 3. Μετά και την ένταξη ξανά στην εξεταστέα ύλη της διδασκαλίας του Μακεδονικού Αγώνα, απαιτούμε στο έτος που συμπληρώθηκαν τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου να επανενταχθεί στην εξεταστέα ύλη του βιβλίου, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, το κεφάλαιο που αναφέρεται στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, καθώς επίσης και του εμπλουτισμού του εν λόγω κεφαλαίου.
 4. Ζητούμε από την ελληνική πολιτεία τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως αμετάθετης Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους κεμαλικούς.
 5. Ως νέοι 3ης και 4ης γενιάς Ελλήνων του Πόντου θεωρούμε σημαντικό, και γι' αυτό διαθέτουμε όλες τις δυνάμεις μας, προκειμένου να εμπλουτίσουμε να διατηρήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε την ταυτότητα των προγόνων μας στις επόμενες γενεές, και θα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια γι' αυτόν το σκοπό.
 6. Καλούμε το υπουργείο Εξωτερικών να μην σιωπά για ακόμα μία φορά και να πάρει επίσημη θέση απέναντι στις προθέσεις διεκδίκησης του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας 77 κειμηλίων της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά που έχουν εντοπιστεί ανά τον κόσμο. Αποτελεί ευθεία προσβολή στο θρησκευτικό και εθνικό αίσθημα των Ελλήνων και ιδιαίτερα των Ποντίων.
 7. Αποτελεί ό,τι πιο αναγκαίο στη σημερινή εποχή και απέναντι στην προκλητικότητα των Τούρκων, η επανίδρυση ιστορικών μοναστηριών του Πόντου.
 8. Δημιουργία επιτροπής της Συντονιστικής η οποία μέχρι το τέλος του 2019 να πραγματοποιήσει επαφές με τα ελληνικά κόμματα που βρίσκονται στην Ευρωβουλή, να ενημερώσει και να καταθέσει πρόταση για να ξεκινήσει συζήτηση από τις επιτροπές της ΕΕ συντονισμένα και σοβαρά για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
 9. Καταδικάζουμε την οικογενειοκρατία στον ποντιακό χώρο και απαιτούμε την εξυγίανση της διοίκησης του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά». Απαιτούμε την αποκατάσταση της νομιμότητας, της δημοκρατίας και της διαφάνειας στο Ιερό Ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά, που ως θρησκευτικό, πατριωτικό και ιστορικό σύμβολο ανήκει στην εθνική μας κληρονομιά και πρέπει να απαλλαγεί από τον σφιχτό προκλητικό εναγκαλισμό των ολίγων και να αποδοθεί στην κοινωνία των Ποντίων.

Ακόμη, αποδίδονται «ιδιαίτερες ευχαριστίες στο ΔΣ του ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της ΠΟΕ, στον Δήμο Πολυγύρου, στους υπευθύνους και το προσωπικό της Παιδικής Κατασκήνωσης Μεταμόρφωσης, στον ηγούμενο Ιεράς Μονής Σπηλιάς, σε όλους τους εθελοντές καθώς και όσους παρευρέθηκαν και στήριξαν τις διεργασίες.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται πως οι σύνεδροι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον καθ' όλη τη διάρκεια των διεργασιών, συμμετέχοντας με ερωτήσεις και τοποθετήσεις, ενώ δεν έχασαν ευκαιρία για γλέντι και παρακάθ' σε ώρες ελεύθερου χρόνου. Η επόμενη συνάντηση «αναμένεται ακόμα πιο δυνατή, όπως κάθε φορά άλλωστε! Οι νέοι δίνουν δυναμικά το παρών, συναντιούνται, γνωρίζονται, ανταλλάσσουν ιδέες, γνώμες, απόψεις, και κάθε φορά βάζουν ένα λιθαράκι σε όλο αυτό που λέγεται ποντιακός πολιτισμός. Καλή αντάμωση!».

 • Φωτογραφίες: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος / Facebook.
Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ13
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
2019