18 Σεπτέμβριος 2019, 20:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτέμβριος 2019, 18:39

Στις 21 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα «ΒορΟινά», με κρασιά της βόρειας Ελλάδας

  • Στις 21 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα «ΒορΟινά», με κρασιά της βόρειας Ελλάδας
    (Φωτ.: voroina.gr)

Για την περιοχή της βόρειας Ελλάδας, η οινοποίηση και η απόλαυση του κόκκινου κρασιού είναι παλιά, πολύ παλιά υπόθεση: Πριν από 7.000 χρόνια, οι άνθρωποι στους νεολιθικούς οικισμούς της Μακεδονίας έφτιαχναν και έπιναν κρασί, ενώ στην ανασκαφή του «Ντικιλί Τας», στις Κρηνίδες της Καβάλας, υπάρχει η αρχαιότερη αποδεδειγμένη μαρτυρία οινοποίησης στην ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη, αφού όπως γράφουν οι Nicolas Garnier και Τάνια Βαλαμώτη σε άρθρο τους στο Journal of Archaeological Science (2016), ανιχνεύτηκαν κατάλοιπα από κόκκινο κρασί στο εσωτερικό ενός μεγάλου πιθαριού και μιας μικρής κανάτας σε κατοικία που καταστράφηκε από πυρκαγιά γύρω στα 4300 π.Χ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν τις ενδείξεις από τα αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα (κουκούτσια και φλούδες σταφυλιού), που είχαν βρεθεί γύρω από τα κομμάτια του πιθαριού.

Τα παραπάνω επισήμανε η υπεύθυνη του Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Αγγελική Κουκουβού, στη διάρκεια μιας πολύ ιδιαίτερης βραδινής περιήγησης στις εκθέσεις του Μουσείου, που επικεντρώθηκε σε εκθέματα σχετικά με το κρασί και την άμπελο σε μια διαδρομή 4.000 ετών.


Ο κρατήρας του Δερβενίου (φωτ.: Michael Greenhalgh / commons.wikimedia.org)

Ανάμεσα στα εκθέματα, ο μοναδικής ομορφιάς «κρατήρας του Δερβενίου», χρονολογούμενος από το 330-320 π.Χ., που μοιάζει χρυσός αλλά είναι φτιαγμένος από κράμα χαλκού και κασσίτερου, και στις ανάγλυφες παραστάσεις του αναπαρίσταται με μεγάλη γλαφυρότητα ο ιερός γάμος του Διόνυσου με την Αριάδνη, αλλά και σάτυροι και μαινάδες σε οργιαστικούς χορούς, το ψηφιδωτό δάπεδο του 200-250 μ.Χ., όπου πρωταγωνιστούν ο Διόνυσος και η Αριάδνη, πήλινοι οξυπύθμενοι αμφορείς, που λόγω του ιδιαίτερου σχήματός τους μπορούσαν να αποθηκεύονται εύκολα μπηγμένοι στην άμμο στα αμπάρια των εμπορικών πλοίων, πλούσια διακοσμημένες φαρδιές και ρηχές κύλικες, που οι αρχαίοι Έλληνες ενδέχεται να εμπνεύστηκαν το σχήμα τους από εκείνο των ανοιχτών ενωμένων χεριών με τις παλάμες προς τα πάνω, σκύφη με δύο λαβές και ηθμοί (σουρωτήρια κρασιού).

Η ξενάγηση, που στη διάρκειά της δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο τελετουργικό των συμποσίων της Αρχαιότητας, συνοδεύτηκε από εκδήλωση γευσιγνωσίας οίνων στο αίθριο του μουσείου, ενώ πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του 9ου Thessaloniki Food Festival, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και την ένωση οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», στο πλαίσιο της ετήσιας οινικής εκδήλωσης των «ΒορΟινών», που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου, και πάλι στο λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Κρασιά από 24 οινοποιεία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 21 Σεπτεμβρίου
Συνεχίζοντας λοιπόν τη διαδρομή αυτή του κρασιού στη βόρεια Ελλάδα, μέχρι να φτάσουμε στο παρόν, στις 21 Σεπτεμβρίου, από τις 18:00 έως τις 22:00, στην Προβλήτα 1 στο λιμάνι, οι επισκέπτες των «ΒορΟινών» θα μπορούν να γευτούν οίνους λευκούς, ροζέ και ερυθρούς, ξηρούς, ημίξηρους, ημίγλυκους, αφρώδεις και ημιαφρώδεις, γλυκείς, και μια σειρά από αμπελοοινικά αποστάγματα, από τα σημαντικότερα αμπελοτόπια και τα πλέον δημοφιλή οινοποιεία της βόρειας Ελλάδας.

Παρόντες στον χώρο, για τυχόν διευκρινίσεις και συζητήσεις θα είναι και οι δημιουργοί των κρασιών.

Στη διάθεση των επισκεπτών των «ΒορΟινών» θα βρίσκονται και ειδικά θεματικά περίπτερα: το περίπτερο με την επιγραφή «Ο Τρύγος στην πόλη, ο Τρύγος αλλιώς...», που απευθύνεται στους μικρούς επισκέπτες των ΒορΟινών, οι οποίοι με διαδραστικό τρόπο θα γνωρίσουν το σταφύλι και τον τρύγο από το βιωματικό εργαστήρι «Παίζοντας σε Παραδοσιακά Μονοπάτια» (ώρες: 18:30-19:15, 19:30-20:15 και 20:30-21:15). Στο περίπτερο με «Τα ροζέ των ΒορΟινών» θα γίνεται γευστική δοκιμή ροζέ οίνων με τις ετικέτες που έχουν επιλέξει οι οινοποιοί της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», ενώ σε εκείνο για τους «Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» θα παρουσιάζεται το οινοτουριστικό δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» με τα επισκέψιμα οινοποιεία και τους αμπελώνες των 27 οινοποιείων-μελών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» (Ώρες: 20:00, 20:30, 21:00 και 21:30).


(Φωτ.: voroina.gr)

Παράλληλα, θα υπάρχει γευστική δοκιμή των καλύτερων οίνων και του καλύτερου αποστάγματος του «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων 2019», ενώ και το Thessaloniki Food Festival θα συμμετέχει στα ΒορΟινά, με τις ετικέτες «Γοργόνα» του αστικού αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης και αρτοποιήματα «Κουκουμέρια» εμπνευσμένα από το αμπέλι και το κρασί. Τα «ΒορΟινά» αποτελούν μια από τις πλέον αγαπητές οινικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα που το οινόφιλο κοινό αγκάλιασε από το 2005, όταν πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Από τότε έχει καθιερωθεί και διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο με τη θερμή ανταπόκριση χιλιάδων Βορειοελλαδιτών (και όχι μόνο) φίλων του κρασιού, επαγγελματιών και καταναλωτών.

Η είσοδος για την κεντρική εκδήλωση «Τα ΒορΟινά» στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι 5 ευρώ το άτομο και περιλαμβάνει το συλλεκτικό ποτήρι γευσιγνωσίας.

Τα ΒορΟινά πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Thessaloniki Food Festival» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών.

Στο πλαίσιο των ΒορΟινών, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το masterclass «Τόπος ή τρόπος;» με τον master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη. Πρόκειται για μια άσκηση πάνω στον αμπελώνα και το στιλ των κορυφαίων οινοποιών της βόρειας Ελλάδας, με τη συμμετοχή του κοινού.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλ.Γ.