• ΑΡΧΕΙΟ
27 Μάρτιος 2014, 18:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2014, 11:35

Αφιέρωμα στην Προσφυγιά - Πόντος από τον Δήμο Παύλου Μελά | 31 Μαρ έως 4 Απρ 2014

  • Αφιέρωμα στην Προσφυγιά - Πόντος από τον Δήμο Παύλου Μελά | 31 Μαρ έως 4 Απρ 2014

100 χρόνια κλείνουμε φέτος από τη σύσταση των πρώτων οικισμών προσφύγων στη δυτική πλευρά της πόλης. 100 χρόνια Δυτικών Συνοικιών και προσφυγιάς, ένας αιώνας πόνου, ξεριζωμού, μα και δημιουργικής δύναμης που αναγέννησε τη Θεσσαλονίκη.

Γιορτάζουμε τα εκατό χρόνια με ένα πενθήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στο Ποντιακό Ελληνισμό που αποτέλεσε τον κορμό των Δυτικών Συνοικιών. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από την Δευτέρα 31 Μαρτίου και θα κορυφωθούν την Παρασκευή 4 Απριλίου.

Ξεκινάμε με δύο σατυρικά θεατρικά, "Ο Αχιλλέας και το μνημόνιο" το οποίο γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου μας, το «Μοσχαρευτά και Τσακευτά». Συνεχίζουμε με μια κορυφαία εκδήλωση την Τετάρτη 2 Απριλίου 2014 στην ποντιομάνα Πολίχνη, ένα αφιέρωμα στον αείμνηστο "Χρύσανθο Θεοδωρίδη" του οποίου το όνομα από φέτος θα κοσμεί το Πνευματικό Κέντρο Πολίχνης.

Άλλωστε, κανείς μέχρι σήμερα δεν εξέφρασε με τέτοιο πόνο και ένταση τον ξεριζωμό των Ποντίων.

Ακολουθούν άλλες δύο ημέρες αφιερωμένες στον Πόντο με εικαστικά, χορωδίες, χορευτικά και την ταυτότητα, ένα υπέροχο ιστορικό κείμενο, εμπλουτισμένο και με μουσικούς.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά
Διαμαντής Παπαδόπουλος

Όλα τα δρώμενα θα λάβουν χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού "Χρήστος Τσακίρης" (Λαγκαδά 221) στην Αίθουσα Θεάτρου στις 8 μ.μ. Εξαίρεση, το Αφιέρωμα στον "Χρύσανθο" το οποίο θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ στο Πνευματικό Κέντρο Πολίχνης (Ελπίδος 33).

Πληροφορίες: Τμήμα Αθλητισμού-Πολιτισμού, Τηλ: 2313 302936, -834 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο τέλος του άρθρου.

Gallery