17 Σεπτέμβριος 2019, 22:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτέμβριος 2019, 22:55

Νέες ημερομηνίες για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»

  • Τράπεζες σε δανειολήπτες: Ρυθμίστε τα δάνειά σας μέσω της πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαρία Μαρογιάννη)

Ολοκληρώθηκε σήμερα στις 8:45 το πρωί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας, καθώς εξαντλήθηκαν οι πόροι που προβλέπονταν για όλες τις Περιφέρειες.

Υποβλήθηκαν συνολικά 11.880 αιτήσεις και δεσμεύθηκαν περίπου 148,5 εκατ. ευρώ.

Καταχωρήθηκαν συνολικά περί τις 20.670 αιτήσεις σε λιγότερο από ένα 24ωρο. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την πολύ μεγάλη συμμετοχή του κοινού, η οποία –λόγω του φόρτου στο πληροφοριακό σύστημα– προκάλεσε καθυστερήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον Α΄ κύκλο του προγράμματος, την πρώτη ημέρα καταχωρήθηκαν 15.000 αιτήσεις και ολοκληρώθηκαν μόλις οι 529.

«Ζητούμε συγγνώμη από τους πολίτες και τους μηχανικούς για την όποια ταλαιπωρία υπέστησαν. Από τις 12 Σεπτεμβρίου είχαμε έγγραφη διαβεβαίωση από την εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα για την πλήρη ετοιμότητα του πληροφοριακού συστήματος. Το συγκεκριμένο σύστημα δεν θα μπορούσε να αλλάξει τους δυο προηγούμενους μήνες, χωρίς να προκαλέσει πολύμηνη αναβολή του προγράμματος», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα εξαντλήσουν τις δυνατότητες συγχρηματοδότησης από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ (τομεακού ΕΠΑνΕκ και τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα) για την τυχόν περαιτέρω χρηματοδότηση, υπό τους όρους επιλεξιμότητας και στόχων που τίθενται επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Νέο χρονοδιάγραμμα υποβολής αιτήσεων
Για να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του συστήματος, αποφασίστηκε να κατατμηθούν σε μικρότερα υποσύνολα οι επόμενες δύο ομάδες περιφερειών. Συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα υποβολής των αιτήσεων διαμορφώνεται ως εξής:

  • Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου: Πελοπόννησος, Ιόνια Νησιά
  • Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου: Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο
  • Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου: Αττική
  • Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου: Κρήτη, Νότιο Αιγαίο
  • Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου: Δυτική Μακεδονία.

 Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων στην κάθε Περιφέρεια/ομάδα Περιφερειών θα ξεκινά στις 10:00 το πρωί της οριζόμενης ημερομηνίας.