17 Σεπτέμβριος 2019, 21:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτέμβριος 2019, 20:15

Έδεσσα: Συγκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

  • Έδεσσα: Συγκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
    (Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»)

Με έκδηλη συγκίνηση ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Έδεσσα, οι οποίες συνδιοργανώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, το Δήμο Έδεσσας και τους προσφυγικούς συλλόγους της Πέλλας.

Παρόντα ήταν και μέλη του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» με λάβαρα και ποντιακές φορεσιές.

Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Έδεσσας. Το ιστορικό της ημέρας εκφωνήθηκε από την πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Περαίας Ν. Πέλλας Ελένη Καραντώνη, η οποία αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα και στη σημασία της παγκόσμιας αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Ακολούθησαν τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των προσφυγικών συλλόγων της Πέλλας και πολιτών. Οι παρευρισκόμενοι τήρησαν σιγή ενός λεπτού και έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο, αποδίδοντας ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας.

Το παρών έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και φορέων.

Την προηγουμένη είχε πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «1919-2019: 100 χρόνια από τη θυσία των προσκόπων του Αϊδινίου και όλης της μικρασιατικής γης», στην πλατεία Μικράς Ασίας, στην Έδεσσα, από το Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Πέλλας «Η Μπίγα» σε συνεργασία με το Δήμο Έδεσσας, τη ΔΗΚΕΔΕ και το 1ο Σύστημα Προσκόπων Έδεσσας. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Θεσσαλονίκης και τις αφηγήσεις των ομιλητών.