16 Σεπτέμβριος 2019, 22:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Σεπτέμβριος 2019, 22:28

Ακυρώνεται το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Βαλκανικών Τηλεοπτικών Σειρών Μυθοπλασίας

  • Ακυρώνεται το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Βαλκανικών Τηλεοπτικών Σειρών Μυθοπλασίας
    (Φωτ.: festival.seriesbalkans.net)

Στην ακύρωση του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Βαλκανικών Τηλεοπτικών Σειρών Μυθοπλασίας, το οποίο επρόκειτο να διοργανωθεί τον Οκτώβριο στην Αλεξανδρούπολη, σε συνδιοργάνωση του Δήμου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προχωρά ο γαλλικός οργανισμός Series Balkan.

Ο γαλλικός οργανισμός, ο οποίος δέκα μήνες πριν, διά του διευθυντή του Κώστα Δεληγιάννη τόνιζε την «άμεσα θετική ανταπόκριση και διορατικότητα» στην πρόταση του τότε δημάρχου, τη «θερμή κινητοποίηση του κοινωνικού και πολιτιστικού ιστού της στο εγχείρημα», ενώ έκανε ειδική μνεία και στην «παροχή υποστήριξης από την ΠΑΜΘ», αποδίδει την απόφαση ματαίωσης της διοργάνωσης στο ότι «δεν έλαβε από τις αρμόδιες υπηρεσίες και Αρχές της ΠΑΜΘ και της Θράκης τις απαραίτητες έγγραφες συμφωνίες και εγγυήσεις για την ομαλή διεξαγωγή του». Ως εκ τούτου προχωρά στην ακύρωσή του «θεωρώντας ότι δεν πληρούνται, προς το παρόν, οι ελάχιστες προϋποθέσεις και όροι μιας σωστής θεσμικής, επαγγελματικής και υψηλών προδιαγραφών, υλοποίησης μιας τέτοιας διεθνούς εκδήλωσης».

Ο πρώην αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Οικισμών και Αθλητισμού Γιάννης Βαταμίδης είχε μιλήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πριν από έναν χρόνο για τη σημασία του Φεστιβάλ για την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή, και την υποστήριξη των τοπικών Αρχών στον γαλλικό οργανισμό για την πραγματοποίησή του. Ο ίδιος, σε επικοινωνία με το ΑΠΕ-ΜΠΕ αιτιολόγησε την ακύρωση του Φεστιβάλ δηλώνοντας: «Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενέκρινε το σχετικό ποσό της χρηματοδότησης, έπρεπε όμως να βρεθεί μια φόρμουλα όσον αφορά το φορέα τον οποίο θα χρηματοδοτούσαμε ώστε να είμαστε σύννομοι με τη νομοθεσία και να υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν τα χρήματα. Υπήρχε όμως ένα χρονικό τελεσίγραφο από τον Series Balkans, το οποίο ζητούσε σε συγκεκριμένη ημερομηνία να έχει τα χρήματα στο χέρι.

»Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δυστυχώς δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα. Υπάρχουν συγκεκριμένες δαπάνες οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτηθούνε και συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να γίνουνε».

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2018, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Βαταμίδης, είχε κάνει λόγο για «τη θέσπιση ενός μεγάλου πολιτιστικού φεστιβάλ στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο θα μείνει διαχρονικά και θα αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους ανθρώπους του χώρου [...] θα είναι σημείο αναφοράς, στα Βαλκάνια αρχικά και γιατί όχι χρόνο με το χρόνο, εφόσον δουλευτεί σωστά, να επεκταθεί και σε ολόκληρη την Ευρώπη, γιατί το Series Balkan είναι ένας φορέας γαλλικού δικαίου οπότε υπάρχει η βάση να επεκταθούμε και λίγο περισσότερο, και από την άλλη είναι η εξωστρέφεια, η προβολή της πόλης…».

Αξιοσημείωτο είναι δε και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον Γ. Βαταμίδη, ο γαλλικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός «έλαβε την υποστήριξη για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ από τον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη, αλλά και από την ΠΑΜΘ», ενώ είχε συγκροτηθεί και μια άτυπη επιτροπή «η οποία τρέχει το όλο πρότζεκτ» και ήταν έτοιμη και η ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λ. Παπαδημητρίου.