16 Σεπτέμβριος 2019, 17:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Σεπτέμβριος 2019, 17:13

Το τελευταίο αντίο στον Αντώνη Λιβάνη

  • Το τελευταίο αντίο στον Αντώνη Λιβάνη
    Συγγενείς, φίλοι και πολιτικοί παρίστανται στην εξόδιο ακολουθία του Αντώνη Λιβάνη στη Μητρόπολη Αθηνών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Ο Αντώνης Λιβάνης έχαιρε της διαχρονικής εκτίμησης και του σεβασμού όχι μόνο των στελεχών και των συντρόφων του στο ΠΑΣΟΚ και την προοδευτική παράταξη, αλλά και των πολιτικών αντιπάλων του. Και αυτό ακριβώς εκδηλώθηκε στην εξόδιο ακολουθία που έγινε στη μία μετά το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών πριν από την ταφή του στο Α' Νεκροταφείο. Ήταν όλοι εκεί. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Καραμανλής, Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, οι συναγωνιστές και συνοδοιπόροι στους αγώνες του κατά της χούντας και για τον εκδημοκρατισμό της χώρας Κώστας Λαλιώτης, Κώστας Σκανδαλίδης, Σήφης Βαλυράκης, Κώστας Γείτονας, Νίκος Σηφουνάκης, ο Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ως εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου, ο Φώτης Κουβέλης, η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Θανάσης Τσούρας και ο Γιώργος Ανωμερίτης, πρώην και νυν βουλευτές όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Χρήστος Σπίρτζης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Μιλένα Αποστολάκη, η Άντζελα Γκερέκου, άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου όπως η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, καθώς και πολλοί άλλοι τίμησαν τον εκλιπόντα και απέδωσαν το ύστατο χαίρε.

Ο γιος του, Ηλίας Λιβάνης, στον επικήδειο εκ μέρους της οικογένειας, τόνισε μεταξύ άλλων την πολιτική αγωνιστική συνέπεια και τις διώξεις που υπέστη για τις δημοκρατικές ιδέες του. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, αποχαιρετώντας τον Αντώνη Λιβάνη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της προοδευτικής παράταξης, σημείωσε ότι «ο Αντώνης Λιβάνης ήταν πρωτίστως Έλληνας πατριώτης και δημοκράτης κι έθετε το εθνικό συμφέρον πάνω από όλα». 


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Η κόρη του Αντώνη Λιβάνη, Γιώτα, ευχαρίστησε όλους όσοι εξήραν την προσωπικότητα και το έργο του πατέρα της καθώς και τους θεράποντες ιατρούς του. Επίσης επικήδειους εκφώνησαν ο Νικήτας Κακλαμάνης, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος χαρακτήρισε τον Αντώνη Λιβάνη «πνεύμα ανήσυχο και τολμηρό» καθώς υπήρξε ο «πρόεδρος πίσω από τον πρόεδρο», καθώς και ο φίλος του θανόντος και πρόεδρος της Ένωσης τέως Βουλευτών κι Ευρωβουλευτών Κώστας Πυλαρινός. 

Η ταφή έγινε στο Α΄ Νεκροταφείο λίγη ώρα αργότερα. Την παραχώρηση θέσης στο Α΄ Νεκροταφείο, τιμής ένεκεν για την ταφή του Αντώνη Λιβάνη, αποφάσισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.