16 Σεπτέμβριος 2019, 11:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Σεπτέμβριος 2019, 11:53

Στον πρόεδρο Αναστασιάδη μελέτη του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου για την Αμμόχωστο

  • Κύπρος: Μίνι κυβερνητικός ανασχηματισμός στη Λευκωσία
    (Φωτ. αρχείου: ΚΥΠΕ)

Παραδόθηκε σήμερα στον Νίκο Αναστασιάδη η μελέτη του υπουργείου Εξωτερικών για τις περαιτέρω κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο, ανέφερε ο Πρόδρομος Προδρόμου. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση κατά την οποία ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσαν τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου για όλα τα θέματα και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, συμπεριλαμβανομένων και των διαβημάτων, των μέτρων, των κινήσεων που κάνει η κυπριακή κυβέρνηση. Αποφασίστηκε ότι θα υπάρξει πλήρης συντονισμός της κυβέρνησης με τον Δήμο Αμμοχώστου για τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των διαβημάτων που γίνονται».

Ερωτηθείς αν έχει δοθεί η μελέτη του υπουργείου Εξωτερικών στον πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης για το θέμα της Αμμοχώστου, ο Π. Προδρόμου απάντησε: «Ναι, έχει παραδοθεί η μελέτη. Συζητήθηκε και αυτό το θέμα με το Δημοτικό Συμβούλιο και θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις». Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα της παράνομης σύλληψης των δύο Ελληνοκυπρίων γυναικών στα Κατεχόμενα, είπε ότι το θέμα παρακολουθείται και γίνονται οι ενέργειες προκειμένου να αφεθούν οι δύο γυναίκες ελεύθερες.

Σε ερώτηση αν έχει επιστραφεί η σημαία της Τουρκίας και η φωτογραφία του Ραούφ Ντενκτάς που είχε πάρει 16χρονος Ελληνοκύπριος από τα Κατεχόμενα, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι γνωστό ότι έχουν γίνει με ιδιωτικές πρωτοβουλίες κάποιες διευθετήσεις. «Πραγματικά ελπίζουμε ότι αυτό το θέμα θα λήξει διότι δεν προσφέρεται και δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης», πρόσθεσε.