16 Σεπτέμβριος 2019, 00:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Σεπτέμβριος 2019, 22:18

B.B. King: 94 χρόνια από τη γέννηση του «βασιλιά των μπλουζ»

  • B.B. King: 94 χρόνια από τη γέννηση του «βασιλιά των μπλουζ»
    Ο εμβληματικός Μπι Μπι Κινγκ επί σκηνής (φωτ.: EPA / PHOTO DPA / ULI DECK / ud-hh)

Το σημερινό Doodle, μια έμπνευση των Steve Spencer και Nayeli Lavanderos, «γιορτάζει» τον B.B. King (Μπι Μπι Κινγκ), τον εμβληματικό «βασιλιά των μπλουζ», τον σπουδαίο μουσικό και τραγουδοποιό που πήρε τη μπλουζ μουσική από χωράφια βαμβακιού και τις γωνίες των δρόμων και το έβαλε στις μεγάλες αίθουσες και τα στάδια, σε όλο τον κόσμο.

Ο B.B. King γεννήθηκε μια ημέρα σαν τη σημερινή πριν από 94 χρόνια (16 Σεπτεμβρίου 1925) στο Δέλτα του Μισισιπή, κοντά στο Μπέρκλερ. Ο Riley B King, που ήταν γιος ενός αγρότη που δούλευε σε φυτείες της περιοχής, υπήρξε ένας από τους πιο μεγάλους Αμερικανούς κιθαρίστες (πέθανε τον Μάιο του 2015). Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια που είχε πει κάποτε ο Τζον Λένον για εκείνον. «Μακάρι να μπορούσα να κάνω ό,τι ο B.B. King. Αν με έβαζες δίπλα του, θα ένιωθα πραγματικά ανόητος» είχε πει ο θρύλος των Beatles.

Ο B.B. King μεγάλωσε τραγουδώντας gospel στην εκκλησία. Έπαιζε μουσική στους δρόμους πριν καταλήξει (με οτοστόπ) στο Μέμφις όπου μέσα από τον «αέρα» του ραδιοφωνικού σταθμού WDIA άρχισε να γίνεται γνωστός στο κοινό. Εκεί, οι ντόπιοι ξεκίνησαν να τον αποκαλούν «Beale Street Blues Boy» και αργότερα συντομεύτηκε αυτό σε «Bee Bee», ώσπου στο τέλος έμεινε το προσωνύμιο B.B.

Άρχισε να ηχογραφεί δίσκους το 1949, στην εταιρεία RPM Records, στο Λος Άντζελες. Το «Three O’ Clock Blues» ήταν η πρώτη του μεγάλη επιτυχία, ενώ ακολούθησαν δεκάδες τραγούδια που άφησαν εποχή, όπως τα «The Thrill is Gone» και «Every Day I Have the Blues». Το 1969 κέρδισε ακόμη μεγαλύτερη αναγνώριση ανοίγοντας συναυλίες σε περιοδεία των Rolling Stones. Έτσι, έγινε ο πρώτος διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης των μπλουζ, κερδίζοντας 15 Γκράμμι, βάζοντας το όνομά του στο Rock & Roll Hall of Fame, λαμβάνοντας διακρίσεις από διάφορα πανεπιστήμια, και παίζοντας μουσική μέσα στον Λευκό Οίκο!

Κι όλα αυτά, αγκαλιά με τη «Lucille», την κιθάρα-ορόσημο, το μουσικό του άλλο...μισό. Η κιθάρα, ειδικής κατασκευής Gibson, πήρε το όνομά της από μια γυναίκα που είχε το όνομα Λουσίλ. Το 1949 τσακώθηκαν δύο άνδρες μέσα σε ένα κλαμπ για χάρη της Λουσίλ. Στη συνέχεια το μαγαζί τυλίχθηκε στις φλόγες και ο B.B. King μπήκε μέσα, ρισκάροντας τη ζωή του, μόνο και μόνο για να σώσει την κιθάρα. Έτσι, της έδωσε το όνομα Lucille, κι από τότε όλες οι κιθάρες που χρησιμοποίησε είχαν το ίδιο όνομα.