15 Σεπτέμβριος 2019, 15:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Σεπτέμβριος 2019, 15:51

Τουρκία: Παραδόθηκε και η δεύτερη συστοιχία των S-400

  • Τουρκία: Παραδόθηκε και η δεύτερη συστοιχία των S-400

Τον Απρίλιο του 2020 θα ενεργοποιηθεί η δεύτερη συστοιχία ρωσικών πυραύλων S-400 που παρέδωσε η Ρωσία στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας τους που έχει προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας τονίζει πως μπορεί η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας να ολοκληρώθηκε, ωστόσο συνεχίζεται η εκπαίδευση του προσωπικού και οι προσπάθειες τοποθέτησής της.

Ήδη έχει τοποθετηθεί η πρώτη συστοιχία των S-400 που παραδόθηκε στην Άγκυρα, φέτος τον Ιούλιο.

Χθες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο CNNTurk ότι οι  S-400 θα ενεργοποιηθούν παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ. Από την πλευρά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι θα ζητήσει την αγορά πυραύλων Patriot από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόλαντ Τραμπ και τόνισε πως η προσωπική τους σχέση μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί η κρίση.

Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον βρίσκονται σε αντιπαράθεση με αφορμή την αγορά των S-400 καθώς οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το ρωσικό σύστημα είναι ασύμβατο με αυτά του NATO και συνιστά κίνδυνο για τα υπερηχητικά και χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 της Lockheed Martin.