14 Σεπτέμβριος 2019, 23:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2019, 23:56

Επιμένει ο Τσαβούσογλου για την Αμμόχωστο – «Πρέπει να ανοίξουν τα Βαρώσια»

  • Η Τουρκία θα δώσει άδειες για έρευνες σε νέες περιοχές της Μεσογείου αυτόν τον μήνα 2
    (Φωτ.: Twitter / Mevlüt Çavuşoğlu)

Παραμένοντας… πιστός στη γραμμή των τελευταίων ημερών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε μιλώντας στο CNN Türk την πολιτική της Άγκυρας για την Αμμόχωστο. «Δεν είναι σωστό να μείνει κλειστή η πόλη των Βαρωσίων, πρέπει να ανοίξει. Δεν έχει νόημα να περιμένουμε να λυθεί το Κυπριακό για να λυθεί και το θέμα των Βαρωσίων», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η πρωτοβουλία του ψευδοκράτους για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων περιουσιών έχει την πλήρη στήριξη της Τουρκίας.

Όπως εξήγησε, εδώ και χρόνια η Αμμόχωστος είναι κλειστή, και πρόσθεσε ότι στις διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα το θέμα που συζητείται είναι εάν θα δοθεί ή όχι στην ελληνοκυπριακή πλευρά. «Δηλαδή ήταν πάντοτε στην ημερήσια διάταξη ως μέρος των διαπραγματεύσεων», ανέφερε σημειώνοντας ότι στα Βαρώσια περιουσιακά στοιχεία έχουν ευαγή ιδρύματα, φυσικά και νομικά πρόσωπα.

«Είναι ένα πραγματικά όμορφο μέρος. Δεν είναι σωστό να παραμένει κλειστό», υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος πριν από λίγες ημέρες ξεναγήθηκε από τον υπουργό «Εξωτερικών» του ψευδοκράτους και ενημερώθηκε για την πρόοδο της επιτροπής που έχει αναλάβει το έργο της καταγραφής κτηρίων και υποδομών.

Για την Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά βασίζεται στο διεθνές Δίκαιο και κατηγόρησε τη Λευκωσία για «κακομαθημένη συμπεριφορά» επειδή είναι μέλος της ΕΕ.

Υποστήριξε δε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο, είπε ότι η Άγκυρα περιμένει να δει αν το επόμενο διάστημα θα κάνει βήμα ή όχι για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου.