14 Σεπτέμβριος 2019, 21:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2019, 21:29

Η Κύπρος απαντά στον Ερντογάν: Η Τουρκία απειλεί την ειρήνη

  • Ο Ερντογάν λέει ότι αν χρειαστεί, η Τουρκία θα αυξήσει την στρατιωτική υποστήριξη προς τη Λιβύη 5
    (Φωτ.: EPA / Justin Lane)

Η Λευκωσία απορρίπτει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και το Δίκαιο και ότι «απειλεί την ειρήνη», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σε γραπτή του ανακοίνωση σημειώνει ότι αν κάποιος απειλεί την ειρήνη, αυτή είναι η Τουρκία που παρεμβαίνει μέσα στην ΑΟΖ ή και τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι η χώρα του κινείται και αναζητεί νόμιμες λύσεις. «Εκείνο, όμως, που απουσιάζει εντελώς από τις θέσεις που προβάλλει και την επιχειρηματολογία του είναι το διεθνές Δίκαιο», αναφέρει ο Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η Λευκωσία συνεργάζεται με γειτονικά κράτη και διεθνείς εταιρείες.

Ακόμα, τονίζεται ότι ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν καθορισμένες περιοχές γύρω από την Κύπρο στις οποίες η Άγκυρα μπορεί να κάνει έρευνες είναι ατεκμηρίωτος και αυθαίρετος. Μάλιστα, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος διερωτάται γιατί η Τουρκία δεν θέλει να γίνουν οι διαβουλεύσεις ώστε να καθοριστεί η ΑΟΖ των δύο χωρών.

Απαντώντας σχετικά με τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ο Πρόδρομος Προδρόμου υπενθυμίζει ότι αν υπάρξει λύση του Κυπριακού «ως Κύπριοι πολίτες θα συμμετέχουν πλήρως στην Ευρωπαϊκή Ένωση», και υποστηρίζει ότι αν κάποιος θέλει να στερήσει από την τουρκοκυπριακή κοινότητα φυσικό πλούτο αυτός είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα αξιώνει και όπως παρουσιάζονται και σε χάρτες του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, επιχειρεί να αφαιρέσει 44% της κυπριακής ΑΟΖ.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ.