14 Σεπτέμβριος 2019, 19:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2019, 19:43

O γιος του Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε ειδική αμερικανική επιχείρηση

  • O γιος του Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε ειδική αμερικανική επιχείρηση
    (Πηγή: FBI)

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί με επιφύλαξη στα τέλη Ιουλίου από αμερικανικά ΜΜΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε σήμερα ότι ο Χάμζα μπιν Λάντεν, ο αγαπημένος γιος και πιθανός διάδοχος του Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της αλ Κάιντα, είναι νεκρός. «Σκοτώθηκε σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση των ΗΠΑ στην περιοχή των συνόρων του Αφγανιστάν με το Πακιστάν», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το πότε.

Τραμπ: Η απώλεια του Χάμζα μπιν Λάντεν δεν στερεί μόνο από την αλ Κάιντα την ηγεσία της και τη συμβολική σύνδεση με τον πατέρα του, αλλά υπονομεύει και τις σημαντικές επιχειρησιακές δραστηριότητες της οργάνωσης.

Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε στο Reuters ότι η αμερικανική επιχείρηση έγινε πριν από πολλούς μήνες και ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ενήμερος. «Δεν είναι σαφές για ποιον λόγο ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να κάνει αυτήν την ανακοίνωση σήμερα», πρόσθεσε.

Ο Χάμζα μπιν Λάντεν τελευταία φορά εμφανίστηκε δημοσίως το 2018, όταν απηύθυνε κάλεσμα για επανάσταση ενάντια στη Σαουδική Αραβία. Ο γιος και κληρονόμος του Οσάμα μπιν Λάντεν πιστεύεται ότι γεννήθηκε το 1989 – ήταν το 15ο από τα 20 παιδιά.

Όταν ο πατέρας του πήγε το 1996 στο Αφγανιστάν και κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στις ΗΠΑ ήταν στο πλευρό του, και μάλιστα εμφανίστηκε και σε προπαγανδιστικά βίντεο της αλ Κάιντα. Κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επιχείρησης στο κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν ο γιος του δεν βρέθηκε. Βρέθηκαν, όμως, γράμματα που δείχνουν ότι προετοιμαζόταν το έδαφος για να πάρει τα ηνία της οργάνωσης και να εξαπολύσει επιθέσεις ενάντια στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους.

Τον περασμένο Φεβρουάριο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα δώσει 1 εκατ. δολάρια για οποιαδήποτε πληροφορία. Για τον ΟΗΕ και την αμερικανική κυβέρνηση ο Χάμζα μπιν Λάντεν ήταν ένα επικίνδυνο πρόσωπο που θα μπορούσε να συμβάλει στην αναδιοργάνωση της αλ Κάιντα η οποία είχε αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους. Πολλοί αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι δεν είχε αναλάβει ηγετικά καθήκοντα, παρά μόνο εκείνα του «αγγελιαφόρου» που ήταν ικανός να γοητεύσει τις νεότερες γενιές των τζιχαντιστών.