14 Σεπτέμβριος 2019, 18:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Σεπτέμβριος 2019, 16:14

Στην Κυψέλη Αγρινίου εγκαινιάζεται ναός που θεμελιώθηκε από Πόντιους το 1926

  • Στην Κυψέλη Αγρινίου εγκαινιάζεται ναός που θεμελιώθηκε από Πόντιους το 1926
    (Πηγή: Facebook)

Σύμφωνα με τις καταγραφές, στη σημερινή Κυψέλη Αγρινίου (την άλλοτε Σφήνα) το 1923 εγκαταστάθηκαν ξεριζωμένοι Πόντιοι από της περιοχές Τιβάν και Κοτύλια της Κερασούντας, οι οποίοι ξεκίνησαν να φτιάχνουν τη ζωή τους από το μηδέν σε αυτή τη γωνιά της Αιτωλοακαρνανίας. Κατά μία εκδοχή, το πρώτο όνομα του χωριού (που άλλαξε το 1986) προέρχεται από το «σφήνωμα» των Ποντίων στην περιοχή.

Όπως συνέβη και σε άλλα προσφυγικά χωριά, οι Πόντιοι σχεδόν αμέσως φρόντισαν να φτιάξουν μια εκκλησία. Το 1926 θεμελίωσαν έναν ναό αφιερωμένο στους Τρεις Ιεράρχες. Συνειδητοποίησαν όμως ότι η εκκλησία τους γιορτάζει μέσα στο χειμώνα, οπότε αποφάσισαν να φτιάξουν γύρω από αυτή έναν μεγαλύτερο ναό και να τον αφιερώσουν στον Άγιο Παντελεήμονα.

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 100 χρόνια προκειμένου να γίνουν τα εγκαίνια του Αγίου Παντελεήμονα, από τον μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά.

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου κατά τον Μέγα Εσπερινό στην Αγία Τράπεζα θα γίνει εναπόθεση των λειψάνων του αγίου Παντελεήμονα, του αγίου Ιωάννη του Βραχωρίτη και του αγίου Γερασίμου του Μεγαλοχωρίτη. Το πρωί του Σαββάτου 28 Σεπτεμβρίου θα γίνει η τελετή των εγκαινίων και θα ακολουθήσει η πρώτη αρχιερατική Θεία Λειτουργία.