14 Σεπτέμβριος 2019, 17:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2019, 17:01

Ο Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη με τους Σύρους πρόσφυγες – Τι ζητάει

  • Διαταγή Ερντογάν η σύσταση οργανισμού για την αποδόμηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
    Ο Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA / Yuri Kochetkov)

Την προειδοποίηση προς την Ευρώπη ότι «μπορεί να αναγκαστεί» να αφήσει τους Σύρους πρόσφυγες που σήμερα βρίσκονται στο έδαφος της Τουρκίας να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη, απηύθυνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας αποκλειστικά στο Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τη Δύση να στηρίξει το σχέδιο για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία.

«Εάν δεν το αποδεχτείτε, θα ανοίξουμε τις πύλες. Θα τους αφήσουμε να πάνε όπου θέλουν», δήλωσε.

Μπορεί οι κοινές περιπολίες ΗΠΑ-Τουρκίας να έχουν ξεκινήσει, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι δεν προχωρά το σχέδιο του για τη ζώνη ασφαλείας  – πρόσφατα κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τους Κούρδους των YPG, παρά για τα συμφέροντα της Άγκυρας. Στο Reuters τόνισε ότι η ζώνη των 32 χλμ. θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος επιστροφής των Σύρων στην πατρίδα τους, εκεί όπου θα υπάρχουν σχολεία, νοσοκομεία και στέγη, εκεί όπου θα μπορούν να ζουν κανονικά μακριά από τις πόλεις με τα κοντέινερ.

Ακόμα, υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια δεν είναι αρκετή για την Τουρκία, η οποία σηκώνει το «βάρος» 3,6 εκατ. ανθρώπων που έφυγαν από τη Συρία από την έναρξη του πολέμου το 2011 .

«Μπορεί να έρθει και τρίτο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο»
Αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε ότι κάποιοι θέλουν να στερήσουν από την τουρκοκυπριακή κοινότητα τα δικαιώματά της και υποστήριξε ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο «τα όποια δικαιώματα είναι σχετικά με τα πληθυσμιακά ποσοστά».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα συνεταιρισμού στο θέμα της ενέργειας με τις χώρες της Δύσης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι αυτό μπορεί να αξιολογηθεί. «Δεν βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση με κανέναν από αυτούς. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Μπορεί να γίνει. Εμείς έχουμε δύο γεωτρύπανα. Υπάρχει πιθανότητα να έρθει και τρίτο. Έχουμε δύο ερευνητικά πλοία. Όλα αυτά τα πλοία μας ξεκίνησαν σταδιακά τις εργασίες και συνεχίζουν», σημείωσε.