14 Σεπτέμβριος 2019, 15:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2019, 15:05

Κατάνυξη στην εορτή του Τιμίου Σταυρού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Άγιο Σάββα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

  • Κατάνυξη στην εορτή του Τιμίου Σταυρού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Άγιο Σάββα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου
    (Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νικόλαος Μαγγίνας)

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα εορτάστηκε στην Ιερά Καθέδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στην πατριαρχική ιερά μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε σήμερα, σε συγχοροστασία με τους Μητροπολίτες Μύρων Χρυσόστομο, Ικονίου Θεόληπτο, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανο, Κυδωνιών Αθηναγόρα και Σμύρνης Βαρθολομαίο.

Στην Αίγυπτο τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ συμπαραστατούμενος από τον πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας Μητροπολίτη Άκκρας και τον Μητροπολίτη Τριπόλεως Θεοφύλακτο, παρουσία πολύ κόσμου.

Μετά την τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης διένειμε άνθη και βασιλικό στους Αρχιερείς, στους κληρικούς και στους Άρχοντες Οφφικιάλιους που προσήλθαν να προσκυνήσουν, ενώ μετά τη απόλυση διένειμε βασιλικό σε όλους τους πιστούς. Πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό εκκλησιάστηκαν.

Νωρίτερα ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και πάσης αφρικής Θεόδωρος Β’ είχε ευχηθεί ο Σταυρός του Κυρίου να δώσει ειρήνη στον κόσμο. «Η σημερινή εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού να φέρνει και πάλι κοντά στα θεοβάδιστα όρη της Σιών για να αφουγκραστούμε τη μεγάλη βασίλισσα Ελένη αλλά και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο που ύψωσαν τον Τίμιο Σταυρό», ανέφερε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, ευλογώντας την παροικία της Αλεξάνδρειας. «Ο Σταυρός του Κυρίου, ας είναι το καύχημά μας. Η ευλογία για τους πονεμένους ανθρώπους. Να είναι εκείνος που να χαρίσει την ειρήνη σε όλον τον κόσμο», κατέληξε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.