14 Σεπτέμβριος 2019, 12:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2019, 12:23

Επιθέσεις με drone στην πετρελαϊκή Aramco στη Σαουδική Αραβία (βίντεο)

  • Επιθέσεις με drone στην πετρελαϊκή Aramco στη Σαουδική Αραβία (βίντεο)
    Άποψη των εγκαταστάσεων της Aramco στην επαρχία Χουράις της Σαουδική Αραβίας (φωτ. αρχείου: EPA / Ali Haider *** Local Caption *** 55191226)

Με μη επανδρωμένα αεροσκάφη(drones)πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί επιθέσεις σε δύο εργοστάσια της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco, στις επαρχίες Αμπκάικ και Χουράις. «Οι ομάδες βιομηχανικής ασφαλείας της Aramco επενέβησαν σε πυρκαγιές σε δύο εγκαταστάσεις της, στο Αμπκάικ και το Χουράις», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SPA διευκρινίζοντας πως «οι δύο πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο».

Προς το παρόν δεν έχουν διευκρινιστεί οι ακριβείς στόχοι ούτε και η έκταση των υλικών ζημιών.

Στο Αμπκάικ, 60 χλμ. νοτιοδυτικά του Νταχράν στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, υπάρχει το μεγαλύτερο στον κόσμο εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου. Στο Χουράις, 190 χιλιόμετρα μακρύτερα προς τα νοτιοδυτικά, υπάρχει το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της χώρας.

Οι εντάσεις έχουν οξυνθεί στην περιοχή μετά τις επιθέσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο εναντίον πετρελαιοφόρων στον Κόλπο για τις οποίες το Ριάντ και η Ουάσινγκτον κατηγόρησαν το Ιράν. Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες. Οι μαχητές Χούτι στην Υεμένη, σύμμαχοι του Ιράν, έχουν επίσης εξαπολύσει επιθέσεις στη σαουδαραβική επικράτεια πλήττοντας τον περασμένο μήνα με drones το πετρελαϊκό κόιτασμα Σαϊμπάχ και δύο σταθμούς άντλησης πετρελαίου τον Μάιο. Και οι δύο επιθέσεις προκάλεσαν πυρκαγιές, όχι όμως και διακοπή της παραγωγής. Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποτρέψει το 2006 μια επίθεση της Αλ-Κάιντα στο Αμπκάικ.