14 Σεπτέμβριος 2019, 11:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2019, 11:10

Intoolab: Ο υπερερευνητής-εργαλείο που δημιούργησαν Έλληνες επιστήμονες

  • Intoolab: Ο υπερερευνητής-εργαλείο που δημιούργησαν Έλληνες επιστήμονες
    Μιχάλης Ελευθεράκης, Νίκος Τζαγκαράκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Την τεχνητή νοημοσύνη έβαλαν πριν περίπου τρία χρόνια, στην υπηρεσία της βιοϊατρικής δύο Έλληνες οι οποίοι ξεκίνησαν start up επιχείρηση καινοτομώντας στον τομέα της επιστήμης και μάλιστα στην βιοϊατρική και την φαρμακολογία.

Ο Νίκος Τζαγκαράκης και ο Μιχάλης Ελευθεράκης δημιούργησαν την πλατφόρμα Intoolab που πλέον χρησιμοποιείται από φαρμακευτικές εταιρείες, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και ερευνητές στον τομέα της έρευνας φαρμάκων.

Οι χρήστες της πλατφόρμας χρησιμοποιούν τον Tzager, έναν τεχνητό ερευνητή, που μπορεί να αναλύσει σε μερικά λεπτά εκατοντάδες ή και χιλιάδες έγγραφα και να απαντήσει σε ερωτήσεις των ερευνητών. Μέσα από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, ο Tzager όχι μόνο μπορεί να συνδυάσει πληροφορίες σε δευτερόλεπτα, αλλά κατανοεί και όλη την διαδικασία και τα διάφορα επίπεδα στην έρευνα.

«Ο Tzager είναι ο πρώτος εγκέφαλος τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της βιοϊατρικής και φαρμακολογίας, ο οποίος κατανοεί όλη τη διαδικασία έρευνας ενός φαρμάκου διαβάζοντας εκατομμύρια έρευνες και διαφόρων τύπων έγγραφα. Η καινοτομία στην περίπτωση του Tzager, βρίσκεται στο ότι, ενώ όλη η κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης είναι επικεντρωμένη στο να δημιουργηθούν απλώς πιο ακριβή στατιστικά μοντέλα, εμείς έχουμε επικεντρωθεί στη δημιουργία λογικής, αντίστοιχης αυτής των ανθρώπων ερευνητών. Στην ουσία δημιουργούμε ένα τεχνητό ερευνητή», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Τζαγκαράκης διευθύνων σύμβουλος της Intoolab, μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης και δημιουργός του Tzager.

Το Intoolab ξεκίνησε στα μέσα του 2016 ως μία πλατφόρμα η οποία είχε ως σκοπό να ενώσει όλη την παγκόσμια έρευνα σε πανεπιστήμια, ερευνητές, καθηγητές και φοιτητές.

Στη συνέχεια οι ιδρυτές του συνειδητοποίησαν ωστόσο, ότι μπορεί να καλύψει περισσότερες ανάγκες των ερευνητών. «Γρήγορα καταλάβαμε ότι υπήρχε πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για ένα εργαλείο σαν τον Tzager, το οποίο θα βοηθούσε τους ερευνητές όχι στο να ενωθούν μεταξύ τους, αλλά στο να πραγματοποιήσουν την έρευνά τους σε πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα. Και ο πρώτος τομέας στον οποίο επικεντρωθήκαμε είναι η βιοϊατρική και πιο συγκεκριμένα, η έρευνα φαρμάκων», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μαθηματικός Μιχάλης Ελευθεράκης, επικεφαλής λειτουργιών της start up και επί 20 χρόνια επιχειρηματίας. 

Το Intoolab έχει διακριθεί μέχρι τώρα σε διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς και εκδηλώσεις, όπως στο Top 20 Startup Bootcamp στο Άμστερνταμ, στο Top 50 StartupGrind Europe στο Λονδίνο και στο Top 10% Startups in WebSummit στην Πορτογαλία.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Φ. Δουλγκέρη.