14 Σεπτέμβριος 2019, 23:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Σεπτέμβριος 2019, 01:03

Ηλεκτρονική... μύτη ανιχνεύει τις βακτηριακές λοιμώξεις του αναπνευστικού

  • Ηλεκτρονική... μύτη ανιχνεύει τις βακτηριακές λοιμώξεις του αναπνευστικού
    (Φωτ.: gas-dortmund.de)

Δημιουργήθηκε ένα νέο όπλο κατά της ανάπτυξης αντοχής στα αντιβιοτικά, το οποίο εξετάζει την αναπνοή ενός ασθενούς και τον ενημερώνει μέσα σε πέντε λεπτά εάν η λοίμωξη από την οποία πάσχει αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Η νέα αυτή συσκευή, που ονομάζεται BreathSpec, παρουσιάστηκε στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστημών, από τον δημιουργό της Τζέιμς Κόνβινγκτον. Ο καθηγητής Ηλεκτρονικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Warwick της Βρετανίας εξηγεί ότι το εργαλείο αυτό διακόπτει την υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών και εξασφαλίζει τη συνταγογράφησή τους από τους γιατρούς μόνο στις περιπτώσεις βακτηριακών λοιμώξεων και όχι στη γρίπη ή στο κοινό κρυολόγημα.

Προσθέτει επίσης ότι πρόκειται για μια συσκευή ιδιαίτερα φιλική προς τον ασθενή και εύκολη στη μεταφορά.

Ο Κόβιγκτον δηλώνει: «Θέλω να προσπαθήσω να κάνω τα αντιβιοτικά να διαρκέσουν περισσότερο. Η ιδέα μας ήταν να παίρνουμε την αναπνοή και να την οσφραινόμαστε, καθώς αυτό μας δίνει πρόσβαση στη βιολογική διαδικασία του σώματος. Προσπαθούμε να μειώσουμε το ποσοστό των ανθρώπων που παίρνουν αντιβιοτικά, ιδανικά κατά 20%».

Στη δοκιμή της συσκευής, που διεξήχθη από τη διαγνωστική εταιρεία «Imspex», οι μελετητές συνέλεξαν, σε διάρκεια 18 μηνών, 1.112 άτομα που είχαν αναπνευστικές λοιμώξεις και ήταν υποψήφιοι να λάβουν θεραπεία με αντιβιοτικά από επτά νοσοκομεία και δύο κλινικές γενικών γιατρών. Η BreathSpec, που λειτουργεί ως τεχνητή μύτη, αναγνώρισε σωστά το 80% των ατόμων που έπασχαν από βακτηριακές λοιμώξεις και το 80% εκείνων που έπασχαν από γρίπη ή κοινό κρυολόγημα.

Διαπιστώθηκε ότι 406 άτομα έπασχαν από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, από τις οποίες λοιμώξεις 376 ήταν μη βακτηριακές και μόνο 30 οφείλονταν σε βακτήρια. Παράλληλα, 520 άτομα είχαν λοίμωξη στου κατώτερου αναπνευστικού, 272 περιπτώσεις από τις οποίες ήταν ιογενείς και 248 ήταν βακτηριακές, ενώ 186 συμμετέχοντες δεν έπασχαν από καμία λοίμωξη. Συνολικά, 648 άτομα είχαν ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις και 278 βακτηριακές.

Ο Κόβινγκτον τονίζει ότι η συσκευή διαθέτει ένα σύστημα σήμανσης με φωτάκια, κατά το οποίο το πράσινο φως δηλώνει τη μη ύπαρξη βακτηρίου, το κόκκινο την προσβολή από βακτήριο και το κίτρινο αβεβαιότητα, αφήνοντας στην κρίση των γιατρών τη συνταγογράφηση ή μη ενός αντιβιοτικού.

Πάνω από το 46% όλων των αντιβιοτικών χορηγούνται για ιογενείς λοιμώξεις και δεν έχουν καμία θεραπευτική δράση, οδηγώντας μόνο στην ανάπτυξη ανοχής σε αυτά, δεδομένου ότι μόνο το 10% των λοιμώξεων του αναπνευστικού οφείλονται σε βακτήρια.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας της συσκευής, χρησιμοποιεί το συνδυασμό δύο αναλυτικών τεχνικών, την αεροχρωματογραφία και τη φασματομετρία ιοντικής κινητικότητας. Με αυτό τον τρόπο γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ οργανικών μορίων στην αναπνοή και άλλων τύπων λοιμώξεων, η κάθε μια από τις οποίες διακρίνεται από την αλληλεπίδραση του ιού ή του βακτηρίου με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μέχρι στιγμής η συσκευή χρειάζεται πέντε λεπτά για να κάνει τη διάκριση, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο χρόνος αυτός μπορεί να πέσει στα 20 δευτερόλεπτα μέσα στην επόμενη εξαετία, βελτιώνοντας παράλληλα την ακρίβεια του εργαλείου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΛΑ.