13 Σεπτέμβριος 2019, 18:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2019, 18:30

Ο Ζάεφ καταδικάζει όσους έκαψαν ελληνικές και βουλγαρικές σημαίες στη Μελβούρνη

  • Ο Ζάεφ καταδικάζει όσους έκαψαν ελληνικές και βουλγαρικές σημαίες στη Μελβούρνη
    (Φωτ.: twitter.com)

Η Βουλγαρία ζητά νομικές ενέργειες από την Αυστραλία για το κάψιμο της σημαίας της, η Ελλάδα δεν αντιδρά, η Παμμακεδονική διαμαρτύρεται προς τον Αυστραλό πρωθυπουργό, αλλά η επιστολή της προκαλεί αντιδράσεις…

Την παρέμβαση των Αρχών της Αυστραλίας ζήτησε η Πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Καμπέρα, για το κάψιμο της βουλγαρικής σημαίας σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν Σκοπιανοί εθνικιστές την περασμένη Κυριακή, στη Μελβούρνη.

Ο Βούλγαρος πρέσβης Πέταρ Νικολάεφ, κατόπιν εντολής της υπουργού Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, κάλεσε τις αυστραλιανές Αρχές να κινηθούν νομικά εναντίον όλων όσοι συμμετείχαν στο κάψιμο της βουλγαρικής σημαίας στη διάρκεια διαδηλώσεων έξω από το σκοπιανό προξενείο στη Μελβούρνη.

Ομάδα 50 Σκοπιανών εθνικιστών διαμαρτυρήθηκαν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό, κρατώντας στα χέρια τους ψευδεπίγραφες σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης Ζάεφ, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, καίγοντας σημαίες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, καθώς και ομοιώματα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και της υπουργού Άμυνας Ράντμιλας Σεκερίνσκα. Φορώντας μάλιστα κουκούλες στα πρόσωπα, οι δράστες φωτογραφήθηκαν και ανάρτησαν το υλικό στα κοινωνικά δίκτυα, προκαλώντας ποικίλα σχόλια.

Η κυβέρνηση Ζάεφ, με ανακοίνωσή της, καταδίκασε το συμβάν στη Μελβούρνη από τους εθνικιστές της σκοπιανής διασποράς στην Αυστραλία. Σε αντίθεση με τη Βουλγαρία, καμία επίσημη αντίδραση δεν υπάρχει από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για το κάψιμο της ελληνικής σημαίας. Τουλάχιστον δεν έπεσε στην αντίληψη του Νέου Κόσμου.

Στο μεταξύ, αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στις τάξεις της Παμμακεδονικής Ένωσης για την επιστολή που έστειλε στον Αυστραλό πρωθυπουργό, Σκοτ Μόρισον.

Κατ’ αρχάς, η επιστολή (που δεν στάλθηκε στον Νέο Κόσμο αλλά δημοσιεύθηκε στα Νέα), ξεκινά με μια απίστευτη γκάφα καθώς αποτελεί τον πρωθυπουργό «επίτιμο»!

Στη συνέχεια αποκαλεί το γειτονικό κράτος «Βόρεια Μακεδονία», όπως άλλωστε κάνουν όλες οι χώρες (ανάμεσά τους οι Ελλάδα και Αυστραλία), και καταγγέλλει τη συμπεριφορά των εξτρεμιστών Σκοπιανών (ο Νέος Κόσμος έφερε πρώτος στη δημοσιότητα τους βανδαλισμούς τους και το κάψιμο των σημαιών). Καλεί δε την κυβέρνηση να επιβάλει στα κρατικά μέσα ενημέρωσης να αποκαλούν το κράτος αυτό «Βόρεια Μακεδονία» και όχι σκέτο «Μακεδονία».

Οι θέσεις της Παμμακεδονικής είναι σωστές. Με μια διαφορά όμως. Έως τώρα δεν αποδεχόταν το όρο «Βόρεια Μακεδονία», και ο πρόεδρός της Α. Μπαλής, σε ανάρτησή του αναφέρει ότι η Παμμακεδονική δεν άλλαξε ούτε αλλάζει τη θέση της για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Από την επιστολή προς τον Αυστραλό πρωθυπουργό πάντως δεν προκύπτει κάτι τέτοιο…

  • Πηγή: neoskosmos.com.