13 Σεπτέμβριος 2019, 23:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2019, 23:10

Μυτιλήνη: Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Το Αϊβαλί και η μικρασιατική Αιολίδα»

  • Μυτιλήνη: Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Το Αϊβαλί και η μικρασιατική Αιολίδα»
    (Φωτ.: emprosnet.gr)

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες μνήμης Μικρασίας 2019 – 97 χρόνια μετά θυμόμαστε, γνωρίζουμε, τιμάμε», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και Κιόσκι Μυτιλήνης «Το κιρκινέτσι», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μυτιλήνης η παρουσίαση του ιστορικού έργου του Δημητρού Ψαρρού Το Αιβαλί και η μικρασιατική Αιολίδα (εκδ. ΜΙΕΤ).

Η αίθουσα εκδηλώσεων αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τους κατοίκους του νησιού που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του σωματείου.

Στην έναρξη της βραδιάς τον κόσμο καλωσόρισε ο πρόεδρος του σωματείου Στρατής Μπαλάσκας, ο οποίος αναφέρθηκε στην εικοσαετή βιωματική σχέση του με τον συγγραφέα, στα κοινά τους ερευνητικά ταξίδια στη Μικρά Ασία και στην αξία του έργου αυτού για τον μικρασιατικό πολιτισμό.


(Φωτ.: emprosnet.gr)

Αργότερα στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκε ο πρώην νομάρχης Λέσβου και βουλευτής Παύλος Βογιατζής, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως τέτοια έργα φέρνουν τους Μικρασιάτες σε επαφή ξανά με τις πατρογονικές εστίες. Τέλος, σημαντική ήταν η ομιλία του αρχιτέκτονα Στρατή Φρατζέσκου και της εκπροσώπου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS Μυρσίνης Βαρτή-Ματαράγκα.

Η παρουσίαση έκλεισε με προβολή άγνωστου υλικού από τις επισκέψεις του Δημητρού Ψαρρού στο Αϊβαλί, από το αρχείο του Γιώργου Παπαδόπουλου.

  • Με πληροφορίες από το emprosnet.gr.