13 Σεπτέμβριος 2019, 09:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2019, 09:31

Στο Eurogroup το αίτημα της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

  • Στο Eurogroup το αίτημα της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
    (Φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Τους υπουργούς του Eurogroup που συνεδριάζουν στο Ελσίνκι αναμένεται να ενημερώσει σήμερα ο Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας θα αποπληρώσει πρόωρα δάνειο 2,9  δισ. από το ΔΝΤ – αντίστοιχες επιστολές-αιτήματα θα σταλούν από την Αθήνα προς τον EFSF και τον ESM, διότι οι συμφωνίες προβλέπουν ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός έχει καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», όπως και το ΔΝΤ. Δηλαδή, εάν η Ελλάδα αποπληρώσει το 32% του δανείου που έχει πάρει από το ΔΝΤ χωρίς την έγκριση του ESM, θα πρέπει να δώσει και 62,77 δισ. ευρώ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στον EFSF.

Το συνολικό ύψος του ελληνικού δανείου από το ΔΝΤ είναι 8,8 δισ. ευρώ και με την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος το μεσοσταθμικό επιτόκιο θα πέσει κάτω από το 3% (από 5,13%).

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το όφελος από την πρόωρη αποπληρωμή θα είναι περί τα 75 εκατ. ευρώ ετησίως, και ταυτόχρονα:

  • Το ποσό που εξοικονομείται αφαιρείται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να αναθεωρήσουν προς το καλύτερο την ανάλυσή τους για τη βιωσιμότητα του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα στις αγορές ομολόγων.
  • Εκπέμπεται το μήνυμα προς τις αγορές και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι η χώρα έχει πλέον τη δυνατότητα και να καλύπτει μόνη της τις χρηματοδοτικές ανάγκες της αλλά και να εξοφλεί ταχύτερα ένα μέρος τους και έτσι να εξοικονομεί πόρους λόγω της μεγάλης διαφοράς επιτοκίου μεταξύ του δανείου στο ΔΝΤ και του τρέχοντος ετήσιου μεσοσταθμικού επιτοκίου για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες, και στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Νοεμβρίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι δύο δόσεις προς το ΔΝΤ που λήγουν στις αρχές Δεκεμβρίου (συνολικού ύψους 462 εκατ. ευρώ) θα εξοφληθούν μαζί με τις άλλες δόσεις που λήγουν το 2020.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Όμηρος Εμμανουηλίδης.