13 Σεπτέμβριος 2019, 00:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2019, 01:28

Hans Christian Gram, ο βακτηριολόγος που… παραμένει επίκαιρος

  • Hans Christian Gram, ο βακτηριολόγος που… παραμένει επίκαιρος
    (Πηγή: Wikipedia)

Γεννήθηκε πριν από 166 χρόνια, στις 13 Σεπτεμβρίου 1853, στη Κοπεγχάγη και ακόμα παραμένει επίκαιρος. Ο βακτηριολόγος και ερευνητής Hans Christian Gram (Χανς Κρίστιαν Γκραμ), που τιμάται από τη Google, επινόησε μια απλή μέθοδο που κατατάσσει τα είδη των βακτηρίων σε δύο μεγάλες ομάδες, τα «θετικά κατά Γκραμ» και τα «αρνητικά κατά Γκραμ».

Στην πρώτη περίπτωση τα βακτήρια διατηρούν το μπλε-ιώδες χρώμα της πρώτης χρώσης, ενώ στη δεύτερη λαμβάνουν ερυθρό χρώμα οφειλόμενο στη δεύτερη χρώση. Η διαφορά αυτή οφείλεται στη χημική σύσταση του κυτταρικού τοιχώματος και ιδιαίτερα στην ύπαρξη ή μη πεπτιδογλυκάνης.


Το doodle που έφτιαξε ο Δανός Mikkel Sommer

Η μέθοδος του Hans Christian Gram δεν είναι αλάνθαστη για τη διάγνωση και την ταυτοποίηση μικροοργανισμών, μιας και έχουν αναπτυχθεί νεότερες τεχνικές που βασίζονται κυρίως στη μοριακή Βιολογία και είναι πολύ πιο αποτελεσματικές.

Ωστόσο, η ταξινόμηση των βακτηρίων που έχει γίνει με βάση τη χρώση κατά Γκραμ παραμένει σε χρήση, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τα κατά Γκραμ μεταβλητά βακτήρια αλλά και ορισμένα, όπως αυτά του γένους Mycobacterium, στα οποίο περιλαμβάνονται και αυτά που προκαλούν λέπρα και φυματίωση – το κυτταρικό τοίχωμά τους εμφανίζει σημαντικές διαφοροποιήσεις (αν και περιέχει μεγάλες ποσότητες πεπτιδογλυκάνης), εμπεριέχοντας ένα κηρώδες υλικό που εμποδίζει τη χρώση τους, και έτσι τα βακτήρια παραμένουν αόρατα.