12 Σεπτέμβριος 2019, 22:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Σεπτέμβριος 2019, 21:54

Η Google δίνει 965 εκατ. ευρώ στη Γαλλία για να κλείσει η υπόθεση φοροδιαφυγής

  • Η Google δίνει 965 εκατ. ευρώ στη Γαλλία για να κλείσει η υπόθεση φοροδιαφυγής
    (Φωτ.: EPA / Boris Roessler)

Το ποσό 965 εκατ. ευρώ συμφώνησε να καταβάλει στο γαλλικό κράτος η Google  προκειμένου να κλείσει η έρευνα περί φοροδιαφυγής που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια. Ο κολοσσός του διαδικτύου, που ανήκει στην Alphabet Inc., βρέθηκε στο στόχαστρο των γαλλικών εισαγγελικών Αρχών καθώς η ευρωπαϊκή έδρα είναι στην Ιρλανδία και ως εκ τούτου φέρεται να απέφυγε να πληρώσει φόρους στη Γαλλία όπου επίσης δραστηριοποιείται.

Η Google πληρώνει ελάχιστους φόρους στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επειδή δηλώνει σχεδόν όλες τις εμπορικές δραστηριότητές της στην Ιρλανδία.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας επεδίωκε να λάβει αναδρομικά φόρους ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ – το 2016 είχε γίνει και έρευνα στα γραφεία της Google στο Παρίσι. «Η συμφωνία επιτρέπει να διακανονιστούν μια και καλή όλες αυτές οι παλαιότερες διαφορές», είπε κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο του Παρισιού ο Αντονίν Λεβί, ένας από τους δικηγόρους της εταιρείας.

Αυτός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο και για τις υποθέσεις άλλων μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου που ενεργοποιούνται στη Γαλλία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Google, θα καταβληθεί πρόστιμο 500 εκατομμυρίων και πρόσθετοι φόροι 465 εκατομμυρίων.

Η Γαλλία ζητούσε να επιβληθεί ένας «ψηφιακός φόρος» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως το αίτημά της προσέκρουσε στις αντιδράσεις της Ιρλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η γαλλική κυβέρνηση επέβαλε τελικά τον δικό της ψηφιακό φόρο, κάτι προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ που απείλησε με φορολόγηση των γαλλικών κρασιών.