12 Σεπτέμβριος 2019, 20:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2019, 00:39

20 θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Πού υπάρχουν κρούσματα

  • 20 θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Πού υπάρχουν κρούσματα
    (Φωτ.: pixabay.com)

Στους είκοσι ανέρχονται οι ασθενείς, όλοι άνω των 60 ετών, που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Συνολικά έχουν διαγνωστεί 176 κρούσματα λοίμωξης – οι 109 ασθενείς είχαν συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση).

Τα κρούσματα λοίμωξης έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Κοζάνης, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.

«Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας), και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Ακόμα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζεται ότι η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, και συνεπώς «οι περιοχές κυκλοφορίας του και οι πιθανές περιοχές καταγραφής κρουσμάτων σε κάθε περίοδο μετάδοσης δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια». Γι’ αυτό συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια.