12 Σεπτέμβριος 2019, 18:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Σεπτέμβριος 2019, 19:26

Αγγελής για τη Novartis: Ο «Ρασπούτιν» ήταν σαν τον Θεό

  • Ποινική δίωξη κατά Τουλουπάκη για χειρισμούς στην υπόθεση Novartis 4
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης και συντονιστής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής κατά τη σημερινή κατάθεσή του στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή ως μάρτυρας στην υπόθεση της Novartis, ανέφερε ότι «ο “Ρασπούτιν” ήταν σαν τον Θεό, πανταχού παρών στο χώρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς».

Ο Ευάγγελος Ζαχαρής διενεργεί προκαταρκτική εξέταση μετά τις καταγγελίες του Ιωάννη Αγγελή για πολιτικές παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, και ερευνά από μηδενική βάση τις μηνύσεις που έχουν καταθέσει οι Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιωάννης Αγγελής δεν κατονόμασε το πολιτικό πρόσωπο που είναι πίσω από την κωδική ονομασία «Ρασπούτιν» και παρέπεμψε σε πρόσωπα που, σύμφωνα με τον ίδιο, τον γνώριζαν, όπως είναι ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η τέως γενική επιθεωρήτρια Δημόσια Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι ο «Ρασπούτιν», πλέον της υπόθεσης της Novartis, είχε παρέμβει και σε άλλες υποθέσεις που χειριζόταν η Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ φέρεται να υποστήριξε ότι υπήρχαν δικογραφίες στην Εισαγγελία Διαφθοράς που δεν είχαν κινηθεί καθόλου. Στην κατάθεση του που κράτησε περίπου 4,5 ώρες, ο Ιωάννης Αγγελής ανέφερε ότι σε συναντήσεις που είχε ο ίδιος με τους Μιχάλη Καλογήρου, Ξένη Δημητρίου και Μαρία Παπασπύρου συμφωνήθηκε να απομακρυνθεί η Ελένη Τουλουπάκη, «για να σταματήσει η επιρροή που είχε πάνω της ο “Ρασπούτιν”».

Ο Ιωάννης Αγγελής, όπως κατέθεσε, είχε δύο συναντήσεις με τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου. Η μία έγινε παρουσία της Μαρίας Παπασπύρου και η δεύτερη με τη Ξένη Δημητρίου. Αναφερόμενος δε στις σχέσεις του και με όσους κατονόμασε φέρεται να είπε: «Φίλη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, φίλοι οι εισαγγελείς, αλλά φιλτάτη η αλήθεια».

Φέρεται επίσης να κατέθεσε ότι «η συμπεριφορά της κυρίας Τουλουπάκη έδειχνε ότι υπήρχε άτομο του οποίου ακολουθούσε τις εντολές, που ήταν ισχυρότερο από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά και από μένα τον ίδιο, και επισήμανε ότι «κουμάντο δεν έκαναν στην Εισαγγελία Διαφθοράς οι εισαγγελείς αλλά ο “Ρασπούτιν”».

Ο Ιωάννης Αγγελής προσκόμισε στοιχεία και έγγραφα προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών του.

Ενδεικτικά, κατέθεσε έγγραφο που του είχε αποστείλει η Μαρία Παπασπύρου ότι δέχεται απειλές από την Ελένη Τουλουπάκη για να ολοκληρώσει την έρευνα. Τέλος, επιβεβαίωσε στον Ευάγγελο Ζαχαρή όλες τις μέχρι τώρα αναφορές του στον στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, και επανέλαβε ότι υπήρξε προειλημμένη απόφαση της Ελένης Τουλουπάκη να ασκήσει στο τέλος του 2018 ποινική δίωξη χωρίς στοιχεία κατά τριών πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Νοvartis.

Δήλωση Τουλουπάκη
Με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το περιεχόμενο της κατάθεσης του Ιωάννη Αγγελή, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη δήλωσε: «Σεβόμενη τη μυστικότητα της ανάκρισης της τρέχουσας έρευνας, που προφανώς κάποιος καταγγέλλων δεν σέβεται, δεν έχω κανένα σχόλιο. Ό,τι έχω να πω, θα το καταθέσω στα αρμόδια όργανα.

»Το μόνο που έχω να σχολιάσω σε όσα παντελώς ψευδή βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ότι η ίδια η πορεία της υπόθεσης έχει διαψεύσει πλήρως τα όσα αναφέρονται. Εγώ και οι συνεργάτες μου θα συνεχίσουμε την έρευνα μας, απτόητοι στην υπηρεσία της αλήθειας. Ας συνεχίσει και ο καταγγέλλων το δικό του».

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παν. Τσιμπούκης.