12 Σεπτέμβριος 2019, 17:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Σεπτέμβριος 2019, 17:37

Τσαβούσογλου: Θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο!

  • Συντηρεί την ένταση ο Τσαβούσογλου με νέες δηλώσεις για την υφαλοκρηπίδα
    (Φωτ.: Twitter / Mevlüt Çavuşoğlu)

Την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να ανοίξει την Αμμόχωστο επανέλαβε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση ότι θα δημιουργηθεί «προξενείο» στην περίκλειστη πόλη. Μιλώντας στο CNN Türk, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε ότι η Άγκυρα κάνει τις σχετικές προετοιμασίες, και πρόσθεσε: «Στην Ανατολική Μεσόγειο κανένας δεν μπορεί να μας κάνει υποδείξεις, ούτε μπορεί να μας εμποδίσει. Εμείς θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματά μας, όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι απειλούν ότι θα ανοίξουν τη σφραγισμένη Αμμόχωστο.

Προσφάτως ο «υπουργός» Εξωτερικών στα Κατεχόμενα Κουντρέτ Οζερσάι ξενάγησε δημοσιογράφους στην πόλη, επαναλαμβάνοντας ότι «τα Βαρώσια θα γίνουν Λας Βέγκας». Άλλωστε, ειδική ομάδα έχει ξεκινήσει ήδη τις καταγραφές των περιουσιακών στοιχείων και υποδομών. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δηλώσει ότι από την έκθεση που θα συνταχθεί θα καθοριστεί η πολιτική στην τουριστική περιοχή στο νότιο τμήμα.

Η περιφραγμένη και περίκλειστη Αμμόχωστος η Αμμόχωστος από το 1984 προστατεύεται με Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο επισημαίνεται ότι μπορεί να εποικιστεί μόνο από τους «πραγματικούς» κατοίκους της, δηλαδή τους Ελληνοκύπριους. Η Λευκωσία, που αντιδρά έντονα, θεωρεί ότι οι τουρκικές κινήσεις ισοδυναμούν με επέκταση της κατοχής στο νησί, καθώς η Άγκυρα και με ψήφισμα του 1992 καλείται να παραδώσει την πόλη στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο.