13 Σεπτέμβριος 2019, 10:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2019, 10:25

Μπάμιες φουρνιστές, με λιαστές ντομάτες και μαυροδάφνη

  • Μπάμιες φουρνιστές, με λιαστές ντομάτες και μαυροδάφνη
    (Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος)

Μια ιδιαίτερη συνταγή για το πιο... παρεξηγημένο λαχανικό με την υψηλή διατροφική αξία.

Δοκιμάστε την, μπορεί και να σας αλλάξει γνώμη!

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό φρέσκες μπάμιες
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml μηλόξιδο (ή ξίδι από λευκό κρασί)

για τη σάλτσα

  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες
  • ½ φλ. τσαγιού λιαστές ντομάτες από βαζάκι, διατηρημένες σε ελαιόλαδο, καλά στραγγισμένες και κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 1 κ.γ. πελτές ντομάτας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 200 ml μαυροδάφνη (αν δεν μας αρέσει ή δεν έχουμε, βάζουμε νερό)
  • ½ κ.γ. (κοφτή) ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο το ελαιόλαδο, και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τις μπάμιες και τις σοτάρουμε για 5΄. Ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα ή κουνάμε απλώς το σκεύος για να μην διαλυθούν οι μπάμιες. Κατόπιν ρίχνουμε το ξίδι συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4΄ μέχρι να εξατμιστεί. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε τη βλέννα που βγάζουν οι μπάμιες. Μόλις ροδίσουν, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και τις ρίχνουμε σε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί.
  2. Εν τω μεταξύ, σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 3΄, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για μισό λεπτό και ρίχνουμε αμέσως τη μαυροδάφνη (ή νερό), τις πολτοποιημένες φρέσκες ντομάτες, τις λιαστές και τον πελτέ. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για 10-15΄.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Αδειάζουμε τη σάλτσα στο ταψί με τις μπάμιες, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα. Ψήνουμε για 30΄, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 30΄, μέχρι το φαγητό να μείνει με το κοκκινιστό λαδάκι του, σχεδόν χωρίς υγρά.
  4. Σερβίρουμε με φέτα ή φρέσκια μυζήθρα ή, ακόμη, με ξερή μυζήθρα, τριμμένη σε κάθε μερίδα, και φρέσκο ψωμί.
  • Πηγή: Ντίνα Νικολάου / gastronomos.gr.