12 Σεπτέμβριος 2019, 10:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Σεπτέμβριος 2019, 10:07

Ερώτηση στη Βουλή για τον επαναπατρισμό σορών Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν το 1922 στην περιοχή του Αφιόν Καραχισάρ

  • Ερώτηση στη Βουλή για τον επαναπατρισμό σορών Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν το 1922 στην περιοχή του Αφιόν Καραχισάρ

Ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ Γιάννης Οικονόμου κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο σχετικά με τις σορούς των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στη Μικρά Ασία την περίοδο 1919-1922 και ειδικότερα κατά την τελική φάση της, τον Αύγουστο του 1922, στην περιοχή του Αφιόν Καραχισάρ.

Όπως εξηγεί ο ίδιος με ανάρτηση που έκανε στη σελίδα του στο Facebook, «το θέμα προέκυψε μετά από αναφορές στο διαδίκτυο πως εντοπίστηκαν πρόχειροι ομαδικοί τάφοι με μεγάλο αριθμό ελλήνων νεκρών στρατιωτών που είχαν πάρει μέρος στις μάχες που διεξήχθησαν στην ευρύτερη περιοχή κατά την τελική περίοδο της μικρασιατικής εκστρατείας. Οι σοροί των Ελλήνων στρατιωτών βρέθηκαν στο πλαίσιο ερευνών των Τούρκων για την εύρεση και την ταυτοποίηση των δικών τους νεκρών στρατιωτικών που βρίσκονται θαμμένοι σε πρόχειρους ομαδικούς τάφους. Μάλιστα οι παραπάνω αναφορές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Φθιώτιδα αφού η θέση που, αφήνεται να εννοηθεί, βρίσκεται ο ομαδικός τάφος, με 500 νεκρούς στρατιώτες, ήταν σημείο που υπερασπίστηκαν οι άνδρες του 5/42 ΣΕ του οποίου η έδρα ήταν στη Λαμία και σε μεγάλο ποσοστό αποτελούταν από Φθιωτείς και το οποίο το διήμερο 13 και 14 Αυγούστου είχε 520 νεκρούς στην περιοχή νοτίως του Αφιόν Καραχισάρ».


(Φωτ.: Giannis Oikonomou / Facebook)

Σύμφωνα με τον Γ. Οικονόμου, συντρέχουν λόγοι ηθικοί και ανθρωπιστικοί οι οποίοι «επιβάλλουν στην Ελληνική Δημοκρατία, το έντονο και διαρκές και ενδιαφέρον, για την τύχη και την προστασία των σορών τους, ει δυνατόν και την μεταφορά τους στην πατρίδα». Επισημαίνει ακόμη ότι το «καθήκον» αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο, «αν αναλογιστούμε πως στην Ελλάδα υπάρχουν τουρκικά στρατιωτικά νεκροταφεία (Αθήνα, Κέρκυρα) και μάλιστα σε άριστη κατάσταση, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα πολιτισμένο κράτος».