11 Σεπτέμβριος 2019, 20:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Σεπτέμβριος 2019, 20:16

«13ο Αντάμωμα Ελλήνων Αργυρουπολιτών του Πόντου» με γλέντια και γιορτή ποντιακής κουζίνας

  • «13ο Αντάμωμα Ελλήνων Αργυρουπολιτών του Πόντου» με γλέντια και γιορτή ποντιακής κουζίνας
    Από παλαιότερο «Αντάμωμα Αργυρουπολιτών του Πόντου» (Φωτ.: Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης)

Το καθιερωμένο της πενθήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώνει η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης γιορτάζοντας την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Κατά τη διάρκειά τους οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πλήθος καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, χορευτικές παραστάσεις, ομιλίες, εκθέσεις, προβολές και αξέχαστα ποντιακά γλέντια.

Το «13ο Αντάμωμα Ελλήνων Αργυρουπολιτών του Πόντου» θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 16 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Πόντου (μετρό Αργυρούπολης) και συνδιοργανώνεται με το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Η έναρξη θα γίνει την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου (ώρα 20:00) με προβολή του ντοκιμαντέρ Η μπάντα. Την επόμενη μέρα, την ίδια ώρα, θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων της Αττικής.

Ανήμερα της μεγάλης γιορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Βαρβάρας Αργυρούπολης και αρτοκλασία υπέρ υγείας των απανταχού Αργυρουπολιτών του Πόντου. Οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά και τα λείψανα του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη. Στις 20:00 θα παρουσιαστούν ποντιακοί χοροί από τους Συλλόγους Χαλκίδας «Οι Κομνηνοί», Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος», «Σέρρα», και «Αργοναύται-Κομνηνοί» Καλλιθέας.

Θα ακολουθήσει παραδοσιακό ποντιακό γλέντι με τον Σταύρο Σαββίδη (τραγούδι, λύρα) και τον Σάββα Ηλιάδη (νταούλι).


(Βίντεο: Βασίλης Λάινας)

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου (ώρα 10:00), στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας θα διεξαχθεί «Γιορτή ποντιακής κουζίνας» με συντονίστρια την Ελένη Βασιλειάδου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν ποντιακά εδέσματα που θα φτιάχνονται επιτόπου.

Όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων θα πραγματοποιείται έκθεση στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τα 40 χρόνια από την ίδρυση του σωματείου.

  • Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.