11 Σεπτέμβριος 2019, 16:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Σεπτέμβριος 2019, 16:08

Στη Λέσβο σπάνιος κορμός απολιθωμένου δέντρου από την Ανταρκτική

  • Στη Λέσβο σπάνιος κορμός απολιθωμένου δέντρου από την Ανταρκτική
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Ένα σημαντικό τμήμα απολιθωμένου δέντρου που προέρχεται από την Ανταρκτική δώρισε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ο Γιώργος Καζαντζής, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αυστραλία. «Πρόκειται για ένα σπάνιο τμήμα απολιθωμένου κορμού που βρέθηκε το 1979», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου Νίκος Ζούρος.

Το εύρημα, που θα εκτεθεί σε ειδική προθήκη, αποδεικνύει την ύπαρξη ενός πλούσιου δάσους στην Ανταρκτική κατά τη διάρκεια του Περμίου, πριν από περίπου 265 εκατ. χρόνια, και προσδιορίζει τις παλαιοκλιματικές συνθήκες της συγκεκριμένης περιόδου.

«Παράλληλα, το συγκεκριμένο απολίθωμα αποτελεί άλλη μία απόδειξη της μετακίνησης των λιθοσφαιρικών πλακών της Γης, ενώ μας δίνει και πληροφορίες για το παλαιοπεριβάλλον της εποχής. Δηλαδή, η Ανταρκτική, που σήμερα καλύπτεται πλήρως από πάγους, κατά τη διάρκεια του Περμίου βρισκόταν σε άλλο γεωγραφικό πλάτος που επέτρεπε την ανάπτυξη ενός πλούσιου δάσους», ανέφερε ο Νίκος Ζούρος.

Στο  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους υπάρχει τμήμα που είναι αφιερωμένο σε αντιπροσωπευτικά φυτικά απολιθώματα απ’ όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας την εξέλιξη της ζωής στη Γη, από τους πρώτους μονοκύτταρους οργανισμούς που εμφανίστηκαν πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια μέχρι την εμφάνιση των ανεπτυγμένων φυτών.