11 Σεπτέμβριος 2019, 15:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Σεπτέμβριος 2019, 15:10

Σταδιακά αφαιρέθηκε το στρατιωτικό υλικό από τη βάση της Λέρου

  • Σταδιακά αφαιρέθηκε το στρατιωτικό υλικό από τη βάση της Λέρου
    Οι εγκαταστάσεις της βάσης του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαρία Σούλου)

Την εκτίμηση ότι το στρατιωτικό υλικό που… χάθηκε στη Λέρο αφαιρέθηκε σταδιακά από τη ναυτική βάση, έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, δεν πρόκειται για ένα λογιστικό λάθος, γι’ αυτό και η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του στρατιωτικού εισαγγελέα.

Το σενάριο της κλοπής, αν και φαινόταν να απομακρύνεται καθώς η αποθήκη είναι καλά φυλασσόμενη επί 24ωρης βάσης και επιπλέον διαθέτει κάμερες ασφαλείας, αισθητήρες και κλειδαριές με συνδυασμό, όπως όλα δείχνουν επανέρχεται, και πλέον είναι αυτό που προκρίνεται από τις Αρχές που διεξάγουν τις έρευνες. Έτσι, στο μικροσκόπιο βρίσκονται δέκα άτομα, καθώς μόνο με βοήθεια «εκ των έσω» θα μπορούσε κάποιος να αφαιρέσει τ’ αντιαρματικά, τις χειροβομβίδες, τις νάρκες κατά προσωπικού, τις οπλοβομβίδες, τις σφαίρες και το βραδύκαυστο φιτίλι.

Κλιμάκιο των εγκληματολογικών εργαστηρίων που βρίσκεται στη Λέρο έχει ήδη συλλέξει στοιχεία, ενώ θα εξεταστούν καρέ-καρέ τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας. Εφόσον κριθεί απαραίτητο θα γίνει και άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, ιδιαιτέρως «χρήσιμα» σε ποινικούς αλλά και τρομοκράτες μπορούν να φανούν μόνο τα αντιαρματικά και οι νάρκες – το υπόλοιπο στρατιωτικό υλικό είτε είναι δύσχρηστο (σφαίρες, οπλοβομβίδες), είτε κάποιος μπορεί να το βρει εύκολα στη μαύρη αγορά (χειροβομβίδες). Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, δύσκολα κάποιος θα έμπαινε σε τόσο κόπο για βραδύκαυστο φιτίλι.

Τα ερωτηματικά
Η προηγούμενη πλήρης καταγραφή του υλικού της αποθήκης είχε γίνει στο τέλος του 2018. «Άρα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, και ιδίως από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι το καλοκαίρι του 2019, φαίνεται από τις ενδείξεις ότι μπορεί να έχει υπάρξει η απώλεια του υλικού και μάλιστα δεν θα είναι μόνο μία φορά», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στις έρευνες συμμετέχουν το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το υπουργείο Δημοσίας Τάξης, η Αντιτρομοκρατική, η ΕΥΠ και η Εισαγγελία του Ναυτοδικείου, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Αυτό που τονίζεται είναι ότι η απώλεια ήρθε στο φως χάρη στον νέο οπλονόμο, ο οποίος παραλαμβάνοντας από τον προκάτοχό του, αντί να βάλει μια τυπική υπογραφή, έλεγξε ένα προς ένα τα κιβώτια και τους σάκους με τα πυρομαχικά που προορίζονται για τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου.

Μεταξύ των ερωτηματικών που πρέπει να απαντηθούν είναι το ποιος (ή ποιοι) θα έμπαιναν σε τόσο κόπο παραβιάζοντας μια καλά φυλασσόμενη αποθήκη. Επίσης το από πού υπήρχε η πληροφορία ότι εκεί δεν βρισκόταν εκπαιδευτικό υλικό.

Το protothema.gr βάζει και ένα ακόμα ερώτημα: « Άραγε συμβαίνει κάτι άλλο; Είναι δυνατόν τα πυρομαχικά να έχουν αναλωθεί σε κάποιου είδους εκπαιδευτική δραστηριότητα των ΟΥΚ όπου δεν έπρεπε να καταγραφεί η χρήση του συγκεκριμένου πολεμικού υλικού; Είναι πιθανόν να πρόκειται για αβλεψία στην καταγραφή υλικών που μεταφέρθηκαν από το ναύσταθμο της Λέρου σε κάποια άλλη ναυτική βάση του Πολεμικού Ναυτικού και, λόγω συγκεκριμένων συνθηκών –για παράδειγμα επειδή ήταν νύχτα ή επειδή επρόκειτο για επιχείρηση που ήταν επιβεβλημένο να γίνει αστραπιαία–, δεν κρατήθηκαν αρχεία για τον τελικό προορισμό των αντιαρματικών, οπλοβομβίδων, χειροβομβίδων και άλλου υλικού που χάθηκε;».