11 Σεπτέμβριος 2019, 13:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Σεπτέμβριος 2019, 13:23

Βρετανικό Μουσείο: Μούχλα και υγρασία στην αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα (φωτο)

  • Άρθρο στην Washington Post υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα 5
    (Φωτ.: ΕPA / Facundo Arrizabalaga)

Αποκαρδιωτικές εικόνες στην αίθουσα όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα αντίκρισαν Κρητικοί που επισκέφτηκαν πρόσφατα στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Όπως καταγγέλλουν στο cretapost.gr, είδαν μούχλα, υγρασία και αράχνες στους τοίχους· οι φωτογραφίες που τράβηξαν είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 στη συγκεκριμένη αίθουσα υπήρχε εισροή υδάτων μετά από έντονη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να στάζει νερό δίπλα στον κορμό της Ίριδος.

Όμως, παρά το γεγονός ότι το βρετανικό πολιτιστικό ίδρυμα διαβεβαίωσε την παγκόσμια κοινή γνώμη ότι «η συντήρηση της συλλογής είναι θεμελιώδους σπουδαιότητας», γι’ αυτό και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, οι τωρινές φωτογραφίες δείχνουν διαβρώσεις στη γυάλινη οροφή, εμφανή σημάδια από το πέρασμα του νερού, μούχλα και φουσκωμένους σοβάδες δίπλα στα εκθέματα.


(Πηγή: cretapost.gr)

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι η εικόνα αυτή είναι απογοητευτική για το Βρετανικό Μουσείο και εξαιρετικά προσβλητική για τα εκθέματα. «Η εικόνα εγκατάλειψης ενισχύει το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα και την επανένωσή τους με τον Παρθενώνα», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.