12 Σεπτέμβριος 2019, 09:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Σεπτέμβριος 2019, 11:23

Η ατμοσφαιρική φωτογράφηση των «Αργοναυτών» Κιλκίς για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων και τα 50 χρόνια του συλλόγου

  • Η ατμοσφαιρική φωτογράφηση των «Αργοναυτών» Κιλκίς για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων και τα 50 χρόνια του συλλόγου
    Εικόνα από τη φωτογράφιση στο Παλαιό Γυναικόκαστρο Κιλκίς (Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και στα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» θα είναι αφιερωμένο το ημερολόγιο του σωματείου για το 2020. Το νέο ημερολόγιο θα παρουσιάζει τους τόπους όπου μετοίκισαν οι Πόντιοι και έγιναν η νέα τους πατρίδα στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς. Αυτό τον καιρό πραγματοποιούνται οι φωτογραφήσεις σε διάφορες περιοχές του νομού με πρωταγωνιστές μέλη του σωματείου, και το αποτέλεσμα είναι άκρως ατμοσφαιρικό και πολλές φορές συγκινητικό. Για τη δράση αυτήν μιλά στο pontos-news.gr η γενική γραμματέας της Ένωσης, Λένα Σαββίδου.

Το επετειακό ημερολόγιο αναμένεται να κυκλοφορήσει στα μέσα Δεκεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί και η επίσημη παρουσίασή του στο κοινό.

«Η ιδέα του οδοιπορικού στον τόπο και στη μνήμη ήταν δική μου. Θέλαμε να συνδυάσουμε τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης και προέκυψε η ιδέα ενός οδοιπορικού στους τόπους όπου φτάσαμε ως πρόσφυγες στο Κιλκίς» ανέφερε στο pontos-news.gr η Λένα Σαββίδου. «Αυτό που θέλουμε να δείξουμε ως "Αργοναύτες" είναι αρχικά η ευγνωμοσύνη στον τόπο που μας δέχτηκε. Άγονος και φτωχός, αλλά μας αγκάλιασε κι έγινε το νέο σπίτι μας. Επιπλέον θέλουμε τα παιδιά μας, οι νέοι "Αργοναύτες", αυτοί που θα συνεχίσουν τη ράτσα μετά από εμάς, να γνωρίσουν αυτά τα μέρη όχι απλά ως τόπους αλλά ως μνήμες της φυλής μας» συμπληρώνει.

Η πρώτη φωτογράφηση έγινε στο Κάστρο των Γυναικών του Παλαιού Γυναικόκαστρου Κιλκίς. Μια ομάδα γυναικών των «Αργοναυτών» περπάτησε στην περιοχή, φωτογραφήθηκε φορώντας ποντιακές φορεσιές (από τη συλλογή του βεστιαρίου του συλλόγου καθώς και αυθεντικά κομμάτια από το βεστιάριο του χοροδιδάσκαλου Κωνσταντίνου Νικολαΐδη) και φιλοξενήθηκε από τον Φυσιολατρικό, Εξωραϊστικό, Πολιτιστικό Σύλλογο του Παλαιού Γυναικόκαστρου.

«Οι επόμενες φωτογραφήσεις θα γίνουν σε εμβληματικά σημεία της περιοχής. Θα επισκεφτούμε και θα γνωρίσουμε συνολικά 12 τόπους μνήμης στην πόλη και στον νομό μας, μιας και είμαστε η Ένωση Ποντίων του Νομού Κιλκίς» καταλήγει η Λένα Σαββίδου.

Την ημέρα της παρουσίασης του ημερολόγιου θα δοθούν στη δημοσιότητα δεκάδες συλλεκτικές φωτογραφίες από τη δράση αυτήν.

Συντελεστές:

  • Επιμέλεια ημερολογίου: Λένα Σαββίδου.
  • Επιμέλεια βεστιαρίου: Αντιγόνη Κοτσαπουικίδου.
  • Έρευνα και κατασκευή φορεσιών: Λένα Καλαμαρινού.
  • Φωτογραφία: Πέτρος Καλαϊτζής.

Ελένη Κάλλη

  • Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από την Ένωση Ποντίων Νομού Κιλκίς αποκλειστικά για τις ανάγκες του άρθρου.