11 Σεπτέμβριος 2019, 11:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Σεπτέμβριος 2019, 11:51

Θρίλερ με το στρατιωτικό υλικό από τη Λέρο – Τα σενάρια

  • Θρίλερ με το στρατιωτικό υλικό από τη Λέρο – Τα σενάρια
    (Φωτ. αρχείου: ΓΕΕΘΑ)

Συναγερμός έχει σημάνει στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού από το απόγευμα της Δευτέρας, οπότε και αναφέρθηκε η απώλεια στρατιωτικού υλικού από καλά φυλασσόμενη αποθήκη σε μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο. Στις έρευνες συμμετέχουν κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής, της ΕΥΠ και των εγκληματολογικών εργαστηρίων, αλλά και εισαγγελέας.

Σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση, από την αποθήκη λείπουν αντιαρματικά, οπλοβομβίδες, αμυντικές χειροβομβίδες, νάρκες κατά προσωπικού, σφαίρες και βραδύκαυστο φιτίλι.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν ίχνη διάρρηξης οι Αρχές, χωρίς να αποκλείουν το σενάριο το στρατιωτικό υλικό να βρίσκεται σε χέρια ποινικών (ή και τρομοκρατών), προσανατολίζονται περισσότερο στο σενάριο του λάθους. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή αποδειχθεί ότι το υλικό εκλάπη, θα πρέπει να αναζητηθεί και ποιος έδωσε βοήθεια εκ των έσω, καθώς στην αποθήκη υπάρχουν σύγχρονα συστήματα ασφαλείας.

Το βασικό ερώτημα, λοιπόν, είναι εάν έχει γίνει λάθος στην προηγούμενη καταμέτρηση και στον έλεγχο της αποθήκης που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα διαπιστώθηκε όταν ανέλαβε νέος υπεύθυνος αποθήκης. Ένα ακόμη ερώτημα που τίθεται είναι εάν το στρατιωτικό υλικό θα μπορούσε να έχει εγκαταλειφθεί από αμέλεια στη διάρκεια κάποιας άσκησης.

Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι το στρατιωτικό υλικό «χάθηκε» πριν από το καλοκαίρι. Όπως είπε, προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι η υπόθεση εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου.

Αν και όλα παραμένουν ανοιχτά, ακόμα και το υλικό να βρίσκεται σε χέρια πολιτών άλλης χώρας, εντούτοις απ’ όσα λείπουν μόνο τα αντιαρματικά είναι σχετικά εύκολα στη χρήση και οι νάρκες ενδεχομένως θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν ποινικούς και τρομοκράτες. Από την άλλη, οι σφαίρες θεωρούνται πολύ εξειδικευμένες, οι οπλοβομβίδες δύσχρηστες (συν ότι απαιτούν το αντίστοιχο τυφέκιο), ενώ και για το φιτίλι υπάρχει πιο εύκολος τρόπος «προμήθειας», σε ένα λατομείο για παράδειγμα.