10 Σεπτέμβριος 2019, 23:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Σεπτέμβριος 2019, 23:28

Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Ευρώπη στέλνει μήνυμα ότι θέλει να σταθεί δίπλα μας, ότι αλλάζουμε ταχύτητα

  • Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Ευρώπη στέλνει μήνυμα ότι θέλει να σταθεί δίπλα μας, ότι αλλάζουμε ταχύτητα
    Ο Μαργαρίτης Σχοινάς (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

«Εθνική επιτυχία» χαρακτήρισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς την ανάληψη της αντιπροεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σημαντικά χαρτοφυλάκια από Έλληνα Επίτροπο, για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια. Μετά τη δεκαετή κρίση, τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Μ. Σχοινάς, στον οποίο ανατέθηκε σήμερα η αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την πρόεδρο της νέας Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ευρώπη στέλνει το μήνυμα ότι «θέλει να σταθεί δίπλα μας, ότι αλλάζουμε ταχύτητα και ως χώρα μετράμε περισσότερο».

Ως προς την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, έκανε λόγο για μια ευρωπαϊκή πολιτική η οποία θα πρέπει να είναι ολιστική , σημείωσε ότι η αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες πρώτης γραμμής υποδοχής θα ενταθεί με πλούσιους πόρους, και μέσα και η Ελλάδα δεν θα αφεθεί να σηκώσει μόνη της το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης. Παράλληλα σημείωσε ότι θα ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων μας, που αποτελούν και ευρωπαϊκά σύνορα, με την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα είναι «ξέφραγο αμπέλι».

Ο Μ. Σχοινάς εξέφρασε την προσδοκία ότι οι τομείς που αναλαμβάνει ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αφορούν την ασφάλεια, τη μετανάστευση, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νέων, θα χρηματοδοτηθούν επαρκώς, σύμφωνα με τις προτάσεις της απερχόμενης Κομισιόν και ότι οι διαπραγματεύσεις για τον επταετή προϋπολογισμό 2021-2027 που βρίσκονται στην τελική τους φάση θα ολοκληρωθούν στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.