10 Σεπτέμβριος 2019, 21:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Σεπτέμβριος 2019, 21:33

Οριστικοποιήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

  • Ψυχραιμία στο χείλος του γκρεμού
    Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου ΝΔ / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Οριστικοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στο περιθωριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στις 24 ή 25 Σεπτεμβρίου.  Κατά τη συνάντησή τους, στην έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, οι δύο άνδρες θα έχουν «πλούσια» ατζέντα συζήτησης εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και την Αμμόχωστο.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Όπως σημειώνεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, έγινε ενδελεχής ενημέρωση τόσο για τις επιθετικές και έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα, όσο και έναντι της Αμμοχώστου, καθώς και σχετικά με την εκδήλωση ακραίας αδιαλλαξίας κατά την παράνομη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα.

Επίσης, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «την έντονη αντίθεση και ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενώ συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών». Παράλληλα, διατύπωσαν την κοινή θέση ότι «η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες».

Αναφορικά με το Κυπριακό, Κ. Μητσοτάκης και Ν. Αναστασιάδης υπογράμμισαν «την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μία βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».