10 Σεπτέμβριος 2019, 20:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Σεπτέμβριος 2019, 20:03

O Τραμπ απέλυσε αιφνιδίως τον Τζον Μπόλτον

  • O Τραμπ απέλυσε αιφνιδίως τον Τζον Μπόλτον
    Ο Τζον Μπόλτον (φωτ. αρχείου: EPA / Tatyana Zenkovich)

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε ξαφνικά τον σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον, αναφέροντας ότι είχε σήμερα σοβαρές διαφωνίες με τον αυστηρό συνεργάτη του. «Ενημέρωσα τον Τζον Μπόλτον χθες το βράδυ ότι οι υπηρεσίες του δεν είναι πλέον απαραίτητες στον Λευκό Οίκο. Διαφώνησα έντονα με πολλές από τις προτάσεις του, όπως και άλλοι στη διοίκηση», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter, διευκρινίζοντας ότι θα ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του την επόμενη εβδομάδα.

Ο Μπόλτον, ο τρίτος στη σειρά σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, ήταν γνωστό ευρέως ότι πίεζε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να τηρήσει σκληρή γραμμή σε διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα απέναντι στη Βόρεια Κορέα. Ήταν επίσης ο αρχιτέκτονας της σκληρής γραμμής απέναντι στο Ιράν και συνηγορούσε υπέρ μιας πιο αυστηρής προσέγγισης σε θέματα που αφορούν τη Ρωσία και το Αφγανιστάν.

Ο Μπόλτον, ο οποίος ανέλαβε το αξίωμα τον Απρίλιο του 2018, αντικαθιστώντας τον Χ.Ρ. ΜακΜάστερ, είχε έρθει σε σύγκρουση αρκετές φορές με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, έναν από τους πιο πιστούς υπουργούς του Τραμπ. Παρουσιάζοντα μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων από τον Τραμπ, ο Μπόλτον «τιτίβισε» στο Twitter: «Προσφέρθηκα να παραιτηθώ χθες το βράδυ και ο πρόεδρος Τραμπ είπε: "Ας μιλήσουμε γι ' αυτό αύριο».

  • Πηγή: Reuters.