10 Σεπτέμβριος 2019, 19:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Σεπτέμβριος 2019, 18:31

Η ΟΠΣΕ χαιρετίζει την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για ίδρυση Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη

  • Η ΟΠΣΕ χαιρετίζει την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για ίδρυση Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη
    Ένα από τα κτήρια στο παλιό στρατόπεδο «Παύλου Μελά» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Τριαντάφυλλος Κουρούκλας)

Τη δημιουργία τριών ξεχωριστών μουσείων περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο αξιοποίησης του κτηριακού αποθέματος του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του μετά τα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ. Το ένα από αυτά θα αφιερωθεί στον προσφυγικό ελληνισμό που ταυτίζεται με τη Θεσσαλονίκη.

Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) εξέδωσε ανακοίνωση χαιρετίζοντας την ανακοίνωση αυτήν.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα 24.000 τετραγωνικά μέτρα των κτηρίων του πρώην στρατοπέδου θα ρημάξουν αν δεν αποκτήσουν γρήγορα νέα χρήση. Τα περισσότερα θα ανακαινιστούν ως χώροι πολιτισμού και ιστορίας, φιλοξενώντας τρία ξεχωριστά μουσεία: Το πρώτο θα εκθέτει ευρήματα από τις ανασκαφές του μετρό, το δεύτερο θα αφορά την Εθνική Αντίσταση και το τρίτο θα αφιερωθεί στον προσφυγικό ελληνισμό.

«Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος χαιρετίζει την ανακοίνωση της σημερινής κυβέρνησης και ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε η προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα μεγάλο μουσείο. Η ΟΠΣΕ σε συνεργασία και με το Δήμο Παύλου Μελά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο όλο θέμα και εντείνει τις προσπάθειες της και για το μουσείο που πρέπει να γίνει στα "προσφυγικά" της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στην Αθήνα» αναφέρει η Ομοσπονδία.