10 Σεπτέμβριος 2019, 14:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Σεπτέμβριος 2019, 14:57

ΗΠΑ: Το NRA προσέφυγε δικαστικά για τον χαρακτηρισμό «τρομοκρατική οργάνωση»

  • ΗΠΑ: Το NRA προσέφυγε δικαστικά για τον χαρακτηρισμό «τρομοκρατική οργάνωση»
    (Φωτ.: EPA / Tannen Maury)

Το National Rifle Assosiation (NRA), το ισχυρό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, κατέθεσε χθες Δευτέρα αγωγή εναντίον των Αρχών του Σαν Φρανσίσκο επειδή το Εποπτικό Συμβούλιο της πόλης το χαρακτήρισε την προηγούμενη εβδομάδα «τρομοκρατική οργάνωση». Στην προσφυγή αναφέρεται επίσης ότι η απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου του Σαν Φρανσίσκο να ζητήσει από τις υπηρεσίες της πόλης να μην συνεργάζονται με εταιρείες που έχουν σχέσεις με το NRA ουσιαστικά θέτει το λόμπι σε μαύρη λίστα, αναφέρει η San Francisco Chronicle και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Το NRA κατήγγειλε ότι με την απόφασή του το Σαν Φρανσίσκο παραβιάζει το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου με πολιτικά κίνητρα.

«Η προσφυγή έχει ένα μήνυμα προς όσους επιτίθενται στο NRA: Δεν θα σταματήσουμε να μαχόμαστε για τα νομοταγή μέλη μας και τις συνταγματικές τους ελευθερίες», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του NRA Γουέιν ΛαΠιέρ.

Ωστόσο η Κάθριν Στεφάνι του Εποπτικού Συμβουλίου του Σαν Φρανσίσκο εκτίμησε πως η προσφυγή του NRA δεν έχει νομική βάση, σύμφωνα με τους New York Times. «Πρόκειται για μια πρόταση. Δεν πρόκειται για εντολή, δεν είναι δεσμευτική», εξήγησε.

Η απόφαση των Αρχών του Σαν Φρανσίσκο να χαρακτηρίσουν το NRA «τρομοκρατική οργάνωση» εγκρίθηκε ομόφωνα την προηγούμενη Τρίτη από το Εποπτικό Συμβούλιο της πόλης. Έπεται της επίθεσης νεαρού ενόπλου τον Ιούλιο σε έκθεση τροφίμων στο Γκίλροϊ της Καλιφόρνιας, κατά την οποία σκότωσε τρεις ανθρώπους προτού αυτοκτονήσει.

Εξάλλου τον Αύγουστο υπήρξε έξαρση των περιστατικών με μαζικούς πυροβολισμούς, ανάμεσά τους και μια επίθεση ενόπλου στο κατάστημα Walmart στο Ελ Πάσο του Τέξας όπου σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι και 24 άλλοι τραυματίστηκαν.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Μ.