10 Σεπτέμβριος 2019, 13:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Σεπτέμβριος 2019, 13:02

Έντονη συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Τρελόαρ στο Μπαλαράτ της Βικτόριας (βίντεο)

  • Έντονη συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Τρελόαρ στο Μπαλαράτ της Βικτόριας (βίντεο)
    (Φωτ.: Jim Claven)
  • Έντονη συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Τρελόαρ στο Μπαλαράτ της Βικτόριας (βίντεο)
    Στο κέντρο ο Ντέιβιντ Τρελόαρ (φωτ.: neoskosmos.com)

Παρουσία επισήμων αλλά και δεκάδων απογόνων προσφύγων από τη Μικρασιατική Καταστροφή πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του ανθρωπιστή Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ, του Αυστραλού στρατιωτικού που έσωσε από την πείνα, τις κακουχίες και τις αρρώστιες χιλιάδες επιζώντες της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, το διάστημα 1923-1926. Το μνημείο τοποθετήθηκε στο Sturt Street Gardens στην κωμόπολη Μπαλαράτ της Βικτόριας και τα αποκαλυπτήρια έγιναν παρουσία του 82χρονου γιου του, Ντέιβιντ Τρελόαρ, ο οποίος ευχαρίστησε συγκινημένος την Επιτροπή Μνήμης Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ που μεσολάβησε για να ανεγερθεί το μνημείο.

Το έργο φιλοτέχνησε η γλύπτρια Λις Τζόνσον και αναπαριστά τον Τζορτζ Τρελόαρ με μια μικρή προσφυγοπούλα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παρουσιάστηκε ο χορός σέρρα από χορευτές της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης συνοδεία ζωντανής μουσικής, προς τιμήν του μεγάλου Αυστραλού ανθρωπιστή. Αργότερα όλοι μεταφέρθηκαν στο Δημαρχείο του Μπαλαράτ.


Η σέρρα της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης (φωτ.: thecourier.com)

Εκεί, ο ομογενής δικηγόρος και ποιητής Κωνσταντίνος Καλυμνιός και ο ιστορικός και μέλος της Επιτροπής Τζιμ Κλάβεν μίλησαν στο κοινό για το έργο του Τρελόαρ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γεύμα.

  • Με πληροφορίες από το neoskosmos.com.