9 Σεπτέμβριος 2019, 23:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Σεπτέμβριος 2019, 23:24

Παρέμβαση του ΚΙΝΑΛ για την εμπορική χρήση του όρου «Μακεδονία»

  • Παρέμβαση του ΚΙΝΑΛ για την εμπορική χρήση του όρου «Μακεδονία»
    (Φωτ.: ert.gr)

Τα ζητήματα εμπορικής χρήσης του όρου «Μακεδονία» και των παραγώγων της, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, θίγουν έξι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής σε παρέμβασή τους προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Αναπτύξης & Επενδύσεων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κρισιμότητα της άμεσης λειτουργίας της Διεθνούς Ομάδας Ειδικών που θα επιλαμβάνεται τέτοιων θεμάτων.

Οι βουλευτές προβάλλουν και το αίτημα παρακολούθησης της προόδου των εργασιών της ομάδας αυτής από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών αφήνει σε πλήρη αοριστία το θέμα της εμπορικής ονομασίας, των εμπορικών σημάτων και της επωνυμίας των προϊόντων της μακεδονικής γης. Ο ρόλος της επιτροπής θα είναι η εξεύρεση αμοιβαίων λύσεων μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών μέσα σε διάστημα τριετίας, ενώ η συμβουλευτική της δράση όπως περιγράφεται στο κείμενο της Συμφωνίας, μοιάζει περισσότερο με ευχολόγιο για έναν «ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο», επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Τονίζουν δε πως «όσο η κυβέρνηση επιδεικνύει διπλωματική ατολμία και δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίσπευση των διαδικασιών και την λήψη δεσμευτικών αποφάσεων, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος παρανομιών και καταχρήσεων από την άλλη πλευρά, σε βάρος κατοχυρωμένων εμπορικών ονομασιών ελληνικών προϊόντων. Κανείς δεν ξεχνάει ότι τον Μάρτιο του 2019, επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας εμφανίστηκαν παράνομα στη διεθνή έκθεση ProWein (Düsseldorf, Γερμανίας) με «Μακεδονικά κρασιά» (“Wines of Macedonia”)».

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ σημειώνουν πως «ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην καρδιά του επιχειρηματικού κόσμου της Μακεδονίας, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στις καθυστερήσεις των γειτόνων για τη σύσταση της ομάδας, ούτε ανακοίνωσε κάποια διπλωματικού ή πολιτικού χαρακτήρα πρωτοβουλία. Δυστυχώς όμως, τα ελληνικά προϊόντα δεν προστατεύονται με «επικοινωνιακές εκστρατείες», αλλά με διπλωματικές και θεσμικές παρεμβάσεις, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως υποστηρίζουν «φαίνεται πως κάποιοι βιάστηκαν να κρυφτούν πίσω από έναν «ευκαιριακό πατριωτισμό», αλλά σήμερα δεν βιάζονται καθόλου να προχωρήσουν σε ουσιαστικές λύσεις» και καταλήγουν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ: «Οι εκλογές τελείωσαν κ. Μητσοτάκη. Θα συνεχίσετε να μιλάτε με συνθήματα για τη Μακεδονία ή θα προστατέψετε τις ελληνικές επιχειρήσεις; Λυπούμαστε βαθειά, αλλά δεν είστε πια αντιπολίτευση» αναφέρουν οι έξι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Την παρέμβαση υπογράφουν οι Γιώργος Αρβανιτίδης, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Κατρίνης, Χαρά Κεφαλίδου, Απόστολος Πάνας και Γιώργος Φραγγίδης.