9 Σεπτέμβριος 2019, 17:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Σεπτέμβριος 2019, 17:14

Στα Κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου – Σύσκεψη με τον Ακιντζί και για το «προξενείο»

  • Στα Κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου – Σύσκεψη με τον Ακιντζί και για το «προξενείο»
    Μουσταφά Ακιντζί και Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα στα Κατεχόμενα (φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, ενώ αναμένεται να προβούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Όπως μεταδόθηκε από τα Κατεχόμενα, στη συνάντηση συμμετείχαν, ο Τούρκος «πρέσβης» εκεί Αλί Μουράτ Μπαστσερί, ο ειδικός εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Ερχάν Ερτσίν, ο εκπρόσωπός του Μπαρίς Μπουρτζιού και ο γενικός διευθυντής του τμήματος Κύπρου στο τουρκικό ΥΠΕΞ πρέσβης Τσιαγατάι Ερτσιγιές. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, άρχισε αμέσως η σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς οι πρόεδροι των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων, ανέμεναν ήδη στο «προεδρικό».

«Προξενείο» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ανακοίνωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Χθες, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ανοίγει «προξενείο» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, μιλώντας σε κατοίκους εκ Τουρκίας, έποικους, σε χωριά της κατεχόμενης Καρπασίας. Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Γιαλούσα όπου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται από χτες στα Κατεχόμενα για παράνομη επίσκεψη, δήλωσε ότι η Τουρκία θα ανοίξει το «προξενείο» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για να εξυπηρετεί τους πολίτες της που μένουν στην περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας.

«Πρόξενος» θα είναι ο Τούρκος διπλωμάτης Κασίμ Κανμπάν, όπως ανακοίνωσε.

Τι απάντησε η Λευκωσία

Την ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για το άνοιγμα «προξενείου» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο σχολίασε με ανάρτησή του στο Twitter ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέροντας ότι προξενεία εγκαθιδρύονται στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Παραθέτοντας τη σχετική ανάρτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο twitter, την Κυριακή, για το άνοιγμα «προξενείου» ο Πρόδρομος Προδρόμου έγραψε: «Προξενείο σε άλλο κράτος εγκαθιδρύουν κράτη με συνεννόηση και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ένα «προξενείο» σε κατεχόμενη με τη βία και λεηλατημένη περιοχή, η οποία δεν έχει την παραμικρή αναγνώριση από κανένα άλλο κράτος, τι είναι; Άντρο παρανομίας και επίδειξη βαρβαρότητας, ίσως;»