9 Σεπτέμβριος 2019, 20:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Σεπτέμβριος 2019, 20:26

84η ΔΕΘ: Αμαξίδιο που κινείται με τη σκέψη από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

  • 84η ΔΕΘ: Αμαξίδιο που κινείται με τη σκέψη από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
    (Φωτ.: neakriti.gr)

Ένα αναπηρικό αμαξίδιο που ο χρήστης του το καθοδηγεί με τη σκέψη, νέες τεχνολογίες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα και ένα σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας για τη διαδραστική εξερεύνηση φυσικών χώρων περιλαμβάνονται στα επιτεύγματα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) που παρουσιάζονται στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο 13 της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Προβάλλουμε την έρευνα που έχει πρακτικές εφαρμογές, εκθέτουμε επιτεύγματα από τα δύο Ινστιτούτα, το Ινστιτούτο Πληροφορικής και το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής της Πάτρας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Βελτίωση της ποιότητας ζωής για βαριά κινητικά αναπήρους
Ένα σύστημα πλοήγησης ρομποτικού και αναπηρικού αμαξιδίου, το οποίο ελέγχεται αποκλειστικά μέσω σημάτων εγκεφαλικής δραστηριότητας, δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Βιοϊατρικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ για άτομα με βαριά κινητική αναπηρία, παραπληγία ή σύνδρομο εγκλεισμού.

«Πρόκειται για μια καινοτομία που έχει αναπτυχθεί προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα σε άτομα τα οποία έχουν πολύ χαμηλή έως καθόλου κινητικότητα, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν κινητικότητα, δηλαδή ένας παραπληγικός άνθρωπος ο οποίος δεν μπορεί να κινήσει τα άκρα του και δεν μπορεί να οδηγήσει καν αμαξίδιο να μπορεί να το οδηγήσει με τη σκέψη του, σκεπτόμενος πού θέλει να πάει, δεξιά ή αριστερά. Έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο ένα σύστημα που ανιχνεύει εγκεφαλικά κύματα και αυτά τα μεταφράζει σε πρόθεση που έχει ο άνθρωπος για να κινηθεί σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Έτσι το καταφέρνει», εξήγησε ο Ν. Ταβερναράκης.

Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου i-ama, το οποίο εντάσσεται στη Δράση «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ».

Το διοξείδιο του άνθρακα βιο-μετατρέπεται σε πλαστικό
Το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του ΙΤΕ παρουσιάζει νέες τεχνολογίες δέσμευσης του CO2 με τη χρήση προηγμένων υλικών και ενσωμάτωσή τους σε διεργασία βιομετατροπής του σε χρήσιμα χημικά και καύσιμα. Η εν λόγω διεργασία αποτελεί μια πρόταση αντιμετώπισης του προβλήματος της έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα από λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, με ταυτόχρονη αξιοποίησή του μέσω μετατροπής σε χημικά και καύσιμα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Εκτιμάται δε ότι μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των δαπανών για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων. Η τεχνολογία αυτή αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου ΒΙΟΜΕΚ της δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ».

«Έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα το οποίο όχι μόνο δεσμεύει το διοξείδιο της ατμόσφαιρας και το κατακρατεί, οπότε το αφαιρεί από την ατμόσφαιρα, αλλά το αξιοποιεί κιόλας, δηλαδή το μετατρέπει σε πρώτη ύλη. Μπορεί να το μετατρέψει σε πλαστικά, σε πολυμερή, σαν πηγή ενέργειας, δηλαδή μπορεί να αξιοποιηθεί το ίδιο το διοξείδιο του άνθρακα. Είναι μια καινοτομία για την οποία έχει δημιουργηθεί μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά στο εξωτερικό, από χώρες όπως η Κίνα και άλλες χώρες που εκπέμπουν πολύ μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και θέλουν να βρουν τρόπους να το δεσμεύουν για να μειώσουν την ρύπανση του περιβάλλοντος που προκαλούν οι βιομηχανίες τους», εξήγησε ο Ν. Ταβερναράκης.

Τρισδιάστατη επιστροφή στο παρελθόν από το μέλλον
Να «περιηγηθούν» σε αρχαιολογικούς χώρους και να τους εξερευνήσουν όπως ήταν χιλιάδες χρόνια πριν, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του το σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας «AR AmI Explorer», που παρουσιάζει στη ΔΕΘ το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ. Το σύστημα υποστηρίζει τη διαδραστική εξερεύνηση φυσικών χώρων και αποτελείται από μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας και μια τρισδιάστατη μακέτα αναπαράστασης ενός φυσικού χώρου.

Το σύστημα εφαρμόζει ένα καινοτόμο υπόδειγμα αλληλεπίδρασης που σε συνδυασμό με τη χρήση εικόνας, φωτός και ήχου, έχει ως γενικότερο στόχο να «μεταμορφώνει» τη διαδικασία εξερεύνησης ενός χώρου σε διαδραστική ψυχαγωγική εμπειρία, και να αναδεικνύει τα σημαντικά στοιχεία ενός υπό εξερεύνηση χώρου. Το σύστημα αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί από χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς και μουσεία ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να ξεναγηθούν σε χώρους που δεν είναι προσβάσιμοι, ή να εξερευνήσουν εναλλακτικές αναπαραστάσεις υφιστάμενων χώρων.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σμαρώ Αβραμίδου.