9 Σεπτέμβριος 2019, 16:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Σεπτέμβριος 2019, 15:04

Τιμήθηκε στα Βούναινα η Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσία απογόνων του Χρυσοστόμου Σμύρνης

  • Τιμήθηκε στα Βούναινα η Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσία απογόνων του Χρυσοστόμου Σμύρνης
    Στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, στην είσοδο των Βουναίνων, μετά την κατάθεση στεφάνων (φωτ.: Γραφείο Τύπου Μάξιμου Χαρακόπουλου)
  • Τιμήθηκε στα Βούναινα η Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσία απογόνων του Χρυσοστόμου Σμύρνης
    Οι απογόνοι του Χρυσοστόμου Σμύρνης με τον Μ. Χαρακόπουλο και τον πρόεδρο του Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων Ηλ. Αθαναηλίδη στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού (φωτ.: Γραφείο Τύπου Μ. Χαρακόπουλου)

Μια εκδήλωση που συνέβαλε στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων της Ανατολής πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου στα Βούναινα Λάρισας. Κάθε χρόνο ο Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή» τιμά τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής διοργανώνοντας μια σεμνή τελετή προς τιμήν τους.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, απόγονοι του εθνοϊερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και έπειτα σε πομπή, με μπροστάρηδες τα μέλη του Συλλόγου με παραδοσιακές στολές της Καππαδοκίας, η εικόνα του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης μεταφέρθηκε στην ομώνυμη πλατεία του χωριού, όπου υπάρχει ανδριάντας του. Εκεί τελέστηκε από τον π. Θεμιστοκλή επιμνημόσυνη δέηση για τους σφαγιασθέντες στη Σμύρνη Έλληνες, μεταξύ των οποίων ήταν και 50 Σουλουτζοβαλήδες.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Βουλής και βουλευτή ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο, τον αντιδήμαρχο Κιλελέρ Αχιλλέα Χατζούλη, τον πρόεδρο των Βουναίνων Ιωακείμ Χατζηλιάδη, την εκπρόσωπο του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας Αθηνά Μαυρατζά και τον πρόεδρο του Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων Ηλία Αθαναηλίδη.


Πομπή προς το μνημείο του Χρυσοστόμου Σμύρνης

Στο ανακαινισμένο παλαιό διδακτήριο Βουναίνων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στα γεγονότα που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή, τη συστηματική γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών, καθώς και στην τραυματική ενσωμάτωση των ξεριζωμένων προσφύγων στον εθνικό κορμό και το έπος της αγροτικής αποκατάστασης των προσφύγων. Όπως είπε, «Οι πρόσφυγες σύντομα αντί για βάρος έγιναν δύναμη δημιουργίας και προκοπής για τον τόπο. Μπόλιασαν με νέες ιδέες και καινοτόμες σκέψεις τον δημόσιο βίο. Έδωσαν ώθηση στην οικονομία και επηρέασαν καταλυτικά τα γράμματα και τις τέχνες». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον εθνοϊερομάρτυρα Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης και το μαρτύριο που υπέμεινε, μένοντας πιστός στο ποίμνιό του, αρνούμενος να διαφύγει.


Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων, η δισέγγονη της αδελφής του Χρυσοστόμου Σμύρνης, Ευαγγελία Πασχάλη, και η οικογένειά της. Όπως είπε εμφανώς συγκινημένη, τυχαία πληροφορήθηκε για την εκδήλωση στα Βούναινα, όπου έχει ανεγερθεί ανδριάντας του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης με πρωτοβουλία του βουλευτή Μάξιμου Χαρακόπουλου. Η Ευαγγελία Πασχάλη εξιστόρησε στους παρευρισκομένους την ιστορία της οικογένειάς της. Η προγιαγιά της –αδελφή του Χρυσοστόμου– πέρασε με άλλους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, όπου και πέθανε. Κατόπιν η γιαγιά της ήρθε στη Λάρισα όπου και δημιούργησε οικογένεια στο Κουτσόχερο. Όνειρό της είναι να προσκυνήσει τα ματωμένα χώματα της Σμύρνης, δήλωσε κλείνοντας.

Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.

  • Φωτογραφίες: Γραφείο Τύπου Μάξιμου Χαρακόπουλου.
Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ08
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
2019