9 Σεπτέμβριος 2019, 12:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Σεπτέμβριος 2019, 12:23

Σε ποιες περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητη η μαστογραφία

  • Οι μαγνητικές ανιχνεύουν καρκίνους του μαστού που χάνουν οι μαστογραφίες
    (Φωτ.: agalianou.gr)

Παρότι οι συχνές μαστογραφίες μπορεί να προλάβουν εγκαίρως τον καρκίνο του μαστού, οι γυναίκες άνω των 75 ετών που πάσχουν από χρόνιες νόσους μπορούν να παραλείψουν αυτή την εξέταση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the National Cancer Institute, έδειξαν ότι οι γυναίκες που είναι πάνω από 75 ετών και πάσχουν από χρόνιες νόσους (π.χ. διαβήτη, καρδιαγγειακές νόσοι κτλ.), είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από αυτές τις νόσους παρά από καρκίνο του μαστού.

«Για τις γυναίκες άνω των 75 με χρόνιες νόσους το όφελος από τη μαστογραφία είναι πάρα πολύ μικρό. Συγκεκριμένα, διαπιστώσαμε ότι στο ηλικιακό φάσμα 75-84 έχουν 123 φορές πιο πολλές πιθανότητες να πεθάνουν από άλλα αίτια παρά από καρκίνο», δήλωσε η Ντεγιάνα Μπρέιθγουεϊτ, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας και ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown της Ουάσιγκτον.

Αυτά τα ευρήματα προφανώς δεν υπονοούν ότι όλες οι γυναίκες άνω των 75 πρέπει να σταματούν τις μαστογραφίες.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν είχαν καταλήξει σε μια κοινή γραμμή σχετικά με τις μαστογραφίες, με την Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία να προτείνει τη διακοπή τους όταν το προσδόκιμο ζωής είναι μικρότερο από 10 χρόνια ενώ άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα θεωρούν ότι η κατάλληλη ηλικία για τη διακοπή της εξέτασης αυτής είναι το διάστημα 69-74 ετών.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα 222.000 γυναικών ηλικίας 66 έως 94 ετών από νοσοκομεία των ΗΠΑ οι οποίες είχαν κάνει μαστογραφία μεταξύ 1999 και 2010. Τα επόμενα 10 χρόνια 7.600 γυναίκες διαγνώστηκαν με επιθετικό καρκίνο του μαστού και 1.700 είχαν ανώμαλα κύτταρα τα οποία θεωρήθηκαν ένα πολύ πρώιμο είδος καρκίνου του μαστού. Επομένως οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού στις ηλικίες 66 με 94 αποτελούσαν μόνο το 0,2-0,3% του συνόλου των θανάτων.

Καθώς περνούν τα χρόνια, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του μαστού μένει σταθερός και μετά τα 75 έτη παρουσιάζει κάποια μείωση, ενώ ο κίνδυνος θανάτου από άλλα αίτια αυξάνεται.

Η Νταϊάνα Μπατίστ, διευθύντρια ανάπτυξης κατευθυντήριων οδηγιών για τη διάγνωση του καρκίνου στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, εξηγεί ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία κατάλληλη για τη διακοπή μαστογραφίας, αλλά ότι η εξέταση πρέπει να συνεχίζεται όσο οι γυναίκες είναι υγιείς και ειδικά εάν θεωρείται ότι έχουν πάνω από 10 χρόνια ακόμα προσδόκιμο ζωής.

Η δρ Μπόνι Λίτβακ, διευθύντρια απεικόνισης στο Northern Westchester Hospital της Νέας Υόρκης τονίζει ότι οι γιατροί πρέπει να παρακολουθούν τις γυναίκες και να αποφασίζουν εξατομικευμένα για την καθεμία ξεχωριστά ποια είναι η καταλληλότερη στιγμή για τη διακοπή της εξέτασης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΛΑ.