26 Μάρτιος 2014, 10:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:25

Με προβλήματα ξεκινά ο Σύλλογος Ποντίων Χίου. Τι καταγγέλλουν Πόντιοι του νησιού

  • Όλα όσα έγιναν στην 1η συνάντηση για την ίδρυση Συλλόγου Ποντίων Χίου!

Με προβλήματα ξεκινά ο Σύλλογος Ποντίων Χίου. Τι καταγγέλλουν Πόντιοι του νησιού

Με πολλή χαρά οι Πόντιοι της Χίου υποδεχθήκαμε την ιδέα για ίδρυση Συλλόγου Ποντίων, ειδικά αυτοί που κατοικούμε μόνιμα και για αρκετά χρόνια στο νησί, με δραστηριότητα και σε άλλους συλλόγους, καταξιωμένοι κοινωνικά και επαγγελματικά, με όρεξη και διάθεση για προσφορά. Προσφερθήκαμε αφιλοκερδώς να συμμετάσχουμε στις διαδικασίες σύστασης του Συλλόγου και για το σκοπό αυτό εκτός από τις υπόλοιπες κινήσεις (δημιουργία προσωρινού εμβλήματος, αποστολή δελτίων τύπου κ.λπ.) συμμετείχαμε και σε δύο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με ανοικτή πρόσκληση, κατά τις οποίες συζητήθηκαν και συναποφασίστηκαν κάποια ζητήματα, διαδικαστικά αλλά και ουσίας σχετικά με το Σύλλογο. Ο στόχος ήταν να υπάρξει μία συλλογική προσπάθεια για την καλύτερη και αντιπροσωπευτικότερη οργάνωση του Συλλόγου.

Λήφθηκαν αποφάσεις (άτυπα βεβαίως καθώς δεν υπήρχε επίσημη νομική μορφή) για ουσιώδη θέματα του καταστατικού, όπως οι σκοποί και οι στόχοι, οι προϋποθέσεις για τα ιδρυτικά και τα τακτικά μέλη καθώς και για τα μέλη του Δ.Σ., ιδιαιτερότητες που πηγάζουν από το γεγονός ότι ζούμε σε ένα νησί και η πρόσβαση και η επαφή με άλλους Πόντιους είναι πιο δύσκολη, και ορίστηκαν τα άτομα εκείνα που θα προχωρούσαν συλλογικά τις διαδικασίες και θα υλοποιούσαν τις πρώτες μας αποφάσεις.

Δυστυχώς, η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη. Κυριάρχησαν προσωπικές φιλοδοξίες και σκοποί και  πάρθηκαν πρωτοβουλίες αντίθετες από τα συμφωνημένα, με αποτέλεσμα να γίνουν  ενέργειες που οδηγούν σε ένα καταστατικό άλλο από εκείνο που είχαμε καταλήξει. Σε συνδυασμό μάλιστα με συναντήσεις κατόπιν επιλεκτικών προσκλήσεων, καλούμαστε να δεχτούμε ατομικές ενέργειες και δράσεις που απέχουν πολύ από την επιθυμία μας για τον τρόπο ίδρυσης και λειτουργίας του Συλλόγου Ποντίων Χίου. Φοβόμαστε ότι ο σύλλογος που πιθανότατα σε λίγες ημέρες θα είναι πραγματικότητα δε θα είναι σύλλογος τουλάχιστον με τον τρόπο που εμείς αντιλαμβανόμαστε τη συλλογικότητα αλλά ούτε και θα αντιπροσωπεύει τους Ποντίους της Χίου, ενώ αντίθετα θα εξυπηρετεί την προσωπική προβολή κάποιων.

Πιστεύουμε ότι το πρώτο πράγμα που απαιτείται στην ίδρυση και λειτουργία ενός Συλλόγου είναι η ύπαρξη ομαδικότητας, πνεύμα συνεργασίας με απώτερο σκοπό την ανάδειξη του Συλλόγου και όχι των προσώπων, ώστε να καταξιωθεί στην τοπική κοινωνία και να προσφέρει βάζοντας ένα λιθαράκι στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Κατόπιν των παραπάνω είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε ότι στην παρούσα φάση δεν έχουμε σχέση με τον υπό ίδρυση σύλλογο. Διατηρούμε όμως στο ακέραιο το δικαίωμα να ενδιαφερόμαστε και να επιθυμούμε την ίδρυση ενός φορέα, αντιπροσωπευτικού και προς τη σωστή κατεύθυνση που θα ενώνει και δε θα διχάζει και κυρίως θα προβάλει τον ποντιακό πολιτισμό.

(Υπάρχουν κι άλλοι Πόντιοι  που συμφωνούν με τα παραπάνω. Τα ονόματά τους δεν αναφέρονται, γιατί δεν είχαν παραβρεθεί στις συναντήσεις.)

Κεβόπουλος Γ.
Σιδερίδης Γ.
Σιδερίδου Α.
Πουτακίδης Γ.
Μουρατίδου Μ.
Πασχαλίδου Ε.
Μαυρίδου Τ.
Σταυριανίδου Π.
Φιστέ Σ.
Τοπαλίδου Σ.
Λαμπριανίδου Μ.
Τιφλίδου Π.

Πηγή: chiospress.gr

Διαβάστε ακόμα:

Όλα όσα έγιναν στην 1η συνάντηση για την ίδρυση Συλλόγου Ποντίων Χίου!